Átadták Magyarország leghatékonyabb naperőművét
Átadták Magyarország leghatékonyabb naperőművét

A sikeres próbaüzemeket követően elindult és a mai napon ünnepélyes keretek között átadásra került a heves vármegyei Szihalmon hazánk legmodernebb és egyben legnagyobb termelési hatékonyságú naperőműve.

A 69 MWp teljesítményű erőmű telepítési célja is rendhagyó: a Solar Markt és a Green Cloud együttműködésében megvalósult beruházás az első olyan naperőmű Magyarországon, amelyet kifejezetten azért építettek, hogy a hazai vállalatoknak biztosítson zöldáramot, ezzel segítve a karbonkibocsátásuk csökkentését célzó zöld átállásukat. Az ünnepélyes rendezvényen beszédet mondott többek között Lantos Csaba, energiaügyi miniszter és Mécs Imre, a Solar Markt Csoport elnöke, a Green Cloud alapítója, társtulajdonosa.

A zöldenergia részarányának növelése és a dekarbonizációs célok egyik fontos vetülete most különösen erős hajtóerőt kap: a szihalmi naperőmű ugyanis egyedülálló abban (is), hogy dedikáltan a magyar vállalatok energiaigényeinek ellátására épült, ezzel a hazai vállalatok energetikai zöld átállásában új fejezetet nyit a Green Cloud és a Solar Markt. 

A mai napon átadott erőmű több szempontból is mérföldkőnek számít a hazai energetikában: az erőműbe épített technológia, valamint a működéséhez használt szoftveres- és adaptív megoldások a világ élvonalát képviselik, ezáltal a szihalmi erőmű a hazai naperőművek új generációját jelenti. A hozzá kapcsolódó, a vállalatok zöld-átállására tervezett szolgáltatáscsomag pedig szintén egyedülálló, mert a hosszútávú zöldáram-ellátás gyakorlatát (például PPA) innovatív módon újraalkotja: az ügyfél energia igényeire szabva, az időjárásfüggő zöldenergia ellátás sajátosságaitól függetlenül mindenkor biztosítja az áramellátást ügyfeleinek.

A szihalmi naperőműre alapozva, a magyar vállalatok a Green Cloud Szolgáltatási Csomag keretében Magyarországon megtermelt tiszta energiát vásárolhatnak testreszabottan, maximális rugalmasság és minimális kockázatvállalás mellett, miközben akár 100%-osan is csökkenthetik a környezeti terhelésüket (karbonkibocsátásukat).

Hazánkban a megújuló energiaforrások kiaknázása az elmúlt egy-két évben jelentős mértékben gyorsult. Korábban azt vállaltuk, hogy 1990-hez képest 2030-ra legalább 40 százalékkal csökkentjük az üvegházhatású gázok kibocsátását. Mivel az előzetes adat szerint 43 százalék csökkentést értünk el, még nagyobb önbizalommal tűzhetjük ki az 50 százalékos célt a következő évtized elejére. Tavaly a legnagyobb arányú kibocsátás-csökkenést iparági bontásban az energiaszektor produkálta 11 százalékkal, amiben nagy szerepe van a zöld átállásnak, a napelemes energiatermelés felfutásának. Ha azt akarjuk, hogy hazánk ne maradjon le a világban zajló versenyben, a magyar gazdaság erősödjön, és elérjük klímapolitikai céljainkat, akkor folytatni kell a munkát. Ezt pedig éppen az olyan beruházások megvalósítása jelenti, mint amilyen a ma átadott napelem park” – mondta Lantos Csaba energiaügyi miniszter. 

A fenntarthatóság és a klímavédelem miatt a zöldenergia teljesen átalakítja az energiaszektor teljes vertikumát, kezdve az energiahordozókon belül az elektromos energia térnyerését, ezen keresztül pedig az energiafogyasztási és -termelési szokásokat, a kereskedelmet és az elosztást is. A vállalatoknak hosszú távú, fenntartható és zöld megoldásokban kell gondolkodniuk, amelyek egyben komplex kockázati döntések is.  Ma Magyarországon a cégek számára többek között a szihalmi naperőműre alapozott Green Cloud dekarbonizációs szolgáltatás csomagban elérhető zöldenergia-ellátás a legjobb és leginkább testreszabható megoldás” – foglalta össze Mécs Imre, a Green Cloud társtulajdonosa, a Solar Markt Csoport elnöke a szihalmi naperőmű jelentőségét. 

A szihalmi naperőmű számokban: terület: 86 hektár (kb. 121 focipálya mérete) éves teljesítmény: 101,6 GWh; napelempanelek száma: 104 550 darab; inverterek száma: 45 darab, 9 központi egységben; cölöpök száma: 18 500 darab; kábelek hosszúsága: 80 km. 

A szihalmi naperőmű Magyarország legmodernebb megújuló erőműveként kezdi meg működését: olyan, soronként optimalizált, hazánkban eddig nem épített napkövető tartószerkezet az alapja, amely valós idejű időjárási adatok alapján adaptív vezérléssel képes az időjárási viszonyoknak megfelelően változtatni a panel dőlésszögét és tájolását, ezzel “önállóan” védekezve a vihar- és jégkárok ellen. 

Ez, a Társaságunk által épített 5. erőmű önmagában 24 ezer tonna szén-dioxid megtakarítását teszi lehetővé a vállalatok számára. Ez egyenértékű 4 800 hektárnyi erdő szén-dioxid elnyelésével. A teljesítménye évente átlagosan 45 ezer háztartás áramszükségletét tudná fedezni. De itt nem állunk meg, a szihalmi erőmű beruházás egy program része, melyet továbbiak követnek. Hamarosan lerakjuk a következő naperőművünk alapkövét.” – tette hozzá Mécs Imre.

A fejlesztésben közreműködő partnervállalatok képviselői közül többen részt vettek az átadó eseményen. A projektet az Erste Bank finanszírozza; ezzel kapcsolatban Jelasity Radován, az Erste elnök-vezérigazgatója úgy fogalmazott, hogy „büszkék vagyunk, hogy finanszírozhatjuk a Green Cloud platform első üzembe álló naperőművét, amely a magyar Erste eddigi legnagyobb megújuló energetikai ügylete. Az Erste számára a környezeti és társadalmi (ESG) szempontok figyelembevétele olyan prioritás, amelyet a mindennapi működésünk mellett a hitelezésben is igyekszünk minél inkább érvényesíteni. A teljes vállalati hitelállomány negyedét 2026-ra környezeti célt szolgáló beruházások fogják adni, 2030-ig pedig a bank jelentősen csökkenteni kívánja azt a karbonlábnyomot, amely a finanszírozásával megvalósuló beruházásokhoz kötődik”.

A Nemzeti Tőkeholding alapkezelőjeként működő Focus Ventures Zrt. a Solar Markt tőkebefektetői partnere, amely olyan fázisban tudott finanszírozást biztosítani a naperőmű projekthez, amely a hagyományos banki keretekkel még nem volt kompatibilis.

A változó piaci és gazdaságfejlesztési igényekre reagálva, cégcsoportunk az elsők között vállalt katalizátor szerepet a zöld átállás támogatásában. A Solar Markt jövőbe mutató fejlesztése egy nagyszabású sikertörténet, hiszen egyfelől hozzájárul Magyarország naperőmű-kapacitásának növeléséhez, továbbá kiszámítható és biztonságos zöldenergiát biztosít a vállalati nagyfogyasztók részére. A befektetés egyúttal megmutatja a tőkeági és a banki finanszírozás együttes alkalmazásában rejlő lehetőségeket is, ami példát mutathat további hasonló kezdeményezések elindításához is” – nyilatkozta a szihalmi naperőmű átadásán Katona Bence, a Nemzeti Tőkeholding (NTH) elnök-vezérigazgatója.

(forrás és fotók: PRAANA Communications)

search icon