Több mint 255 ezer háztartási méretű naperőmű üzemel már Magyarországon
Több mint 255 ezer háztartási méretű naperőmű üzemel már Magyarországon

A főként családoknál működő kisebb napelemes rendszerek darabszáma novemberben felülmúlta a negyedmilliót. Az év végéig telepített újabb létesítményekkel 255 ezer fölé futott fel a mutató. Az előző évtized végéhez képest ez jócskán több mint négyszeres bővülést jelent.

Az Energiaügyi Minisztérium hivatalos facebook oldalán közzétett bejegyzés szerint, a zöldenergia lakossági hasznosításában történelmi rekordot érő előrelépést tett tavaly Magyarország. 2023-ban minden eddigi esztendőnél nagyobb mértékben, 85 ezerrel nőtt az 50 kW alatti naperőművek száma.

A múlt évben így több épült ki belőlük, mint a megelőző két évben összesen, és közel ugyanannyi, mint amennyi 2020 végéig létesült. A korábbi várakozás 2030-ra valószínűsítette a 200 ezres szint elérését, melyet tavaly nemcsak teljesíteni, hanem nagymértékben meghaladni is sikerült.

A háztartási méretű kiserőművek összes beépített teljesítménye kevesebb mint 1500 megawattról egyetlen év alatt 2300 megawatt fölé nőtt. Részarányuk az összesen már több mint 5600 megawattos teljes hazai naperőművi kapacitásból ezzel túllépte a 40 százalékot.

A kormány a Napenergia Plusz Programmal segíti a magyar családokat a zöldenergia termelésében és tárolásában. A modern napelemes rendszerek telepítéséhez ingatlanonként akár 5 millió forint támogatás nyerhető el. A saját célra megtermelt és későbbi fogyasztásra félretehető tiszta energia hasznosításával a háztartások önellátási képessége erősödik, áramszámláik csökkennek.

A zöldenergiára való átállás a Planet Budapest 2023 fenntarthatósági expón is a kiemelt témák közé tartozott. A rendezvényen a hazai energetikai szektor számos neves képviselője vett részt, értékes előadásokat és innovatív megoldásokat prezentálva az érdeklődők számára.

(Energiaügyi Minisztérium hivatalos facebook oldala)

Fotó: Canva

search icon