Nagy érdeklődés övezi a Napenergia Plusz Programot
Nagy érdeklődés övezi a Napenergia Plusz Programot

A Napenergia Plusz Program újabb szakaszának megnyitását követő első 24 órában több mint 17 ezer előregisztrációs kérelem érkezett be.

Az Energiaügyi Minisztérium közleménye szerint, a 75 milliárd forintos keretösszegű Napenergia Plusz Program vissza nem térítendő támogatást kínál a saját tulajdonú lakóingatlannal, haszonélvezeti joggal vagy lízingszerződéssel rendelkező magánszemélyek számára ahhoz, hogy megújuló energiaforrással lássák el lakóépületeiket.

A beruházásoknak köszönhetően napelemből és energiatárolóból álló rendszerekkel bővülhetnek tovább a hazai napenergia kapacitások. A költségek kétharmadának átvállalásával a háztartások kiadásai legfeljebb 10 év alatt megtérülhetnek. A támogatott családok így nagyobb mértékben válnak képessé az energetikai szempontú öngondoskodásra és hatékonyabban csökkenthetik az áramszámlájukat is.

A közlemény beszámolójából kiderül, hogy az első 24 órában több mint 17 ezer jelentkezés érkezett be, ahol szükséges, már a hiánypótlási kérések kiküldése is megkezdődött. A kiírás szerint a támogató 15 munkanapon belül dönt a teljes előregisztrációk jóváhagyásáról. A pályázók ezután jelölhetik ki a három lehetséges kivitelezőt, akik közül a rendszeren keresztül beérkező ajánlataik alapján választhatnak. Támogatási kérelmeket az aláírt kivitelezői szerződéssel rendelkezők nyújthatnak majd be. A beérkező pályázatok elbírálásának, a támogatási források odaítélésének sorrendjét nem az előregisztrációs, hanem a támogatási kérelmek benyújtása befolyásolja. 

A pályázati eljárás elemeit időrendben bemutató, a közreműködők feladatait részletező folyamatábra elérhető a támogató NFFKÜ – Nemzetközi Fejlesztési és Forráskoordinációs Ügynökség Zrt. oldalán.

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője. A tiszta technológiák alkalmazása erősíti hazánk versenyképességét és energiaszuverenitását, továbbá hozzájárul a gazdasági növekedés helyreállításához. A környezetkímélő módon megtermelt energia helyi felhasználása pedig előmozdítja a klímavállalások teljesítését, és tehermentesíti az áramhálózatot. A kormány azon dolgozik, hogy Magyarország a lakásokban és az ipartelepeken egyaránt élen járjon a zöldenergia termelésében és tárolásában.

A zöldenergiára való átállás a Planet Budapest 2023 fenntarthatósági expón is a kiemelt témák közé tartozott. A rendezvényen a hazai energetikai szektor számos neves képviselője vett részt, értékes előadásokat és innovatív megoldásokat prezentálva az érdeklődők számára.

(Energiaügyi Minisztérium)

Fotó: Canva

search icon