Ősszel gyűjthető gyógynövények
Ősszel gyűjthető gyógynövények

Bár a gyógynövények legfőbb gyűjtési időszaka a nyár, az őszbe belépve is bőven van, amit hazavihetünk a házipatikánkba. Íme néhány őszi gyógynövény, amelyeket mostanság érdemes begyűjteni a természetből.

Tudnivalók gyűjtés előtt

Fontos tudni, hogy az állami erdészet kezelésében álló, de nem védett természeti státuszú területeken személyenként naponta legfeljebb 2 kg gyógynövény gyűjtése engedélyezett! Ha magánterületen szeretnénk gyógynövényt szedni, a terület tulajdonosától szükséges engedélyt kérni. A természetvédelmi területhez tartozó erdőkben, vagyis a nemzeti parkokban, a tájvédelmi körzetekben és a Natura 2000-es területeken tilos az engedély nélküli gyűjtés. A fokozottan védett részeken pedig engedély sem adható a tevékenységre.

Arra is mindenképpen ügyeljünk, hogy por-, kipufogógáz- és vegyszermentes helyszínekről gyűjtsük be az adott gyógynövényt, nehogy káros anyagok kerüljenek a szervezetünkbe.

Galagonya

A galagonya (Crataegus) rendkívül értékes gyógynövény, amelyet főként a szív és az érrendszer erősítésére használnak. Segít a szívritmus szabályozásában, javítja a szív vérellátását, és enyhe vérnyomáscsökkentő hatása van. Ezenkívül támogatja az immunrendszert, segíti az emésztést, nyugtató hatása miatt pedig enyhíti az álmatlanságot és a szorongást.

A virágait, leveleit tavasszal, pirosra érett termését az első fagyok beállta előttig lehet gyógyászati célokra gyűjteni. Terméséből általában teát készítenek: 2 evőkanálnyi bogyót 2deci vízben pár percig forralunk (ha szárított bogyóval dolgozunk, akkor előtte 1–2 órára áztassuk be), majd langyosan leszűrjük.

Galagonya
Fotó: Canva

Csipkebogyó

 A csipkebogyó (hecsedli, petymeg, bicske) a csipkebokor (Rosa canina), más néven vadrózsa áltermése. Őshonos, vadon termő növényünk, mely a kertünkben is megjelenhet, de gyakorta találkozhatunk vele erdőszéleken, mezőkön egyaránt.

Legismertebb tulajdonsága, hogy rendkívül magas a C-vitamin-tartalma (100 gramm termésben több mint 400 milligramm van), mely az acerola mögött holtversenyben a goji bogyóéval vetekszik. Ennek köszönhetően hatékonyan veszi fel a versenyt a nátha és az influenza ellen, de érerősítő hatása révén jótékony hatású a szív- és az érrendszeri betegségek esetén is. Ezenkívül segít a vércukorszint szabályozásában, és roborálószerként is kiváló.

A bogyókat késő ősszel gyűjtsük, és válasszuk a mélybordó, ám nem túlérett (nem megpuhult) szemeket! Fogyaszthatjuk nyersen is a gyümölcshúst kipréselve, vagy teaként akár frissen, akár szárítva is. Arra azonban ügyeljünk, hogy mivel a C-vitamin instabil vegyület, forralás helyett inkább ázalékot készítsünk!

Csipkebogyó
Fotó: Canva

Boróka

A közönséges boróka (Juniperus communis) az egyetlen hazánkban is őshonos borókafaj. Hegyvidékeink erdős tájain, fenyveseinkben terem, legfőképpen az erdők szélein, tisztásokon találjuk meg a növényt. Termését, a borókabogyót fűszerként és a gyógyászatban egyaránt használják.

Közönséges boróka
Kiemelt kép: Canva

Illóolajainak köszönhetően kitűnő antibakteriális hatással rendelkezik, és megkönnyíti a légzést. Vizelethajtó, izzasztó hatása is kiváló, valamint serkenti az emésztést, enyhíti a puffadást, epehajtó és étvágygerjesztő hatása is ismert.

A másodéves termés szeptembertől novemberig gyűjthető. Célszerű lepedőt teríteni a bokor alá, és bottal óvatosan megveregetni, vigyázva arra, hogy az elsőéves bogyók a bokron maradjanak. Ezt követően a bogyók – rendszeres forgatás közben – 4–6 hét alatt száradnak ki teljesen. Gyógyteát friss és szárított termésből egyaránt készíthetünk.

Fekete nadálytő

A fekete nadálytő (Symphytum officinale) fő drogja a gyökere, de nyár végén a leveleit is szokták gyűjteni. A növény nyirkos helyeken, árterületeken, legelőkön, kaszálókon nő.

Hámosító hatása révén elősegíti a sebek gyógyulását, kiválóan alkalmazható ficamok, rándulások, zúzódások és véraláfutások, valamint visszér, ínhüvelygyulladás, körömágygyulladás és csonttörések esetén is.

Fekete nadálytő
Fotó: Canva

A gyökeret késő ősszel gyűjtsük, miután a növény levelei elsárgultak! Figyeljünk arra, hogy egészséges gyökeret szedjünk ki, és ne sértsük meg a művelet közben! Alapos folyóvizes lemosás után aprítsuk fel, és így szárítsuk ki vagy napon, vagy 50 °C-os sütőben! Vizes kivonat, borogatás, tinktúra, kenőcs formájában alkalmazzuk!

Figyelem! A gyógynövényt csak külsőleg szabad használni!

Kiemelt kép: Canva

search icon