Ezért fontos, hogy fertőtleníts az árvíz után!

Ezért fontos, hogy fertőtleníts az árvíz után!
Ezért fontos, hogy fertőtleníts az árvíz után!

Az ár levonulását követően kötelező az ingatlanok, sőt ólak, istállók, vízóraaknák, udvari vécék takarítás utáni fertőtlenítése is, hiszen magunk és állataink egészsége nem játék!

Az árvízzel érintett területeken élőknek a rendkívüli dunai árhullám levonulása után elsősorban a zárt terek fertőtlenítéséről kell gondoskodniuk. A fertőtlenítéshez nem szükséges különleges készítményeket beszerezni, a művelet elvégezhető a kereskedelmi forgalomban kapható, hétköznapokban fertőtlenítésre alkalmazott termékekkel. A talaj fertőtlenítésére csak a szennyvízzel elöntött, kisebb elszigetelt területeken (pl. lakóház udvara) van szükség.

Be kell tartani az általános higiénés szabályokat

A fertőtlenítés célja nem más, mint a környezetben lévő kórokozók elpusztítása, számuk minimalizálása, ezáltal a különböző fertőző betegségek (főként a gyomor- és bélrendszeri fertőzések) terjedési útjának elvágása, a betegségek kialakulásának megelőzése.

Az árvíz várható közegészségügyi következményeinek (járvány-, illetve fertőzésveszély, az ivóvíz minőségének romlása) megelőzése fontos fejezete a helyzet kezelésének.

A járványügyi szakemberektől gyakran halljuk a figyelmeztetést: akik részt vettek a gátépítésben vagy valamilyen okból az árterületen tartózkodtak, esetleg ott élnek, akkor minden esetben fordítsanak fokozott gondot a személyes higiénére, azaz mosakodjanak fertőtlenítőszerrel, fertőtlenítsék a ruházatukat, a használati tárgyaikat, visszaköltözés előtt pedig a lakásukat, nyaralójukat, lakókörnyezetüket.

Az árvíz utáni takarítás komoly feladat
Kép: canva

Az árvíz elmúltával is vannak előírások, amelyeket be kell tartani:

  • kötelező az ingatlanok, ólak, istállók, vízóraaknák, udvari vécék takarítás utáni klórmeszes fertőtlenítése, illetve a mosható felületek (pl. burkolatok, ajtók, kapuk) átmosása
  • a szennyezett tárgyak csak fertőtlenítőszeres áztatás után használhatók újra
  • a lakberendezési tárgyakat fertőtlenítőszerrel kell lemosni
  • az árral, belvízzel elöntött területeken, a szennyeződött ásott kutak vizét (az ár levonulását követően) a közegészségügyi előírásnak megfelelő fertőtlenítésig tilos fogyasztani – csak a vezetékes, illetve a zacskós, palackos, tartálykocsikból származó ivóvíz fogyasztható
  • a vízzel elöntött területeken, a csőtörés vagy a vízkimaradás miatt is fertőzötté válhat a csapvíz, így addig, míg a vízmű üzemeltetője, illetve a közegészségügyi szakemberek nem vizsgálják meg a vízminőséget, az csak forralás után iható
  • az ásott kutakat csak a talajvíz teljes visszahúzódását követően, többszöri kiszivattyúzás után lehet fertőtleníteni
  • a zöldségkerteket viszont nem kell klórozni, mivel a talaj egy idő elteltével – természetes öntisztulásának köszönhetően – közömbösíti a szennyezőanyagokat
  • a friss leveles kerti növényeket, különösen a nehezen megtisztíthatókat (és a vermelteket) sem nyersen sem, sem főzve sem szabad elfogyasztani, a gyümölcsöket pedig folyóvízzel többször meg kell mosni, esetleg meg kell hámozni
  • a gátakon használt zsákok tartalmával sem a játszóterek, sem a homokozók, sem a kertek nem tölthetők fel, a kiürített és kiszárított zsákok sem használhatók másra, csak sitt, szemét gyűjtésére, tárolására.
  • a gáton fel nem használt, de az ártéren tárolt homok (illetve zsákok) felhasználása is elővigyázatosságot igényel (a homokot csak építkezéseken, a zsákokat pedig szintén csak hulladék, építési törmelék gyűjtésére szabad felhasználni.)
  • az árvízi következményeként bekövetkező szúnyoginvázióval kapcsolatban alaptalan a félelem, hogy azok maláriát terjesztenének, de a rovarcsípésre érzékenyeknél allergiás tünetek is jelentkezhetnek, a csípések helye (elsősorban gyerekeknél, cukorbetegeknél) kisebesedhet és el is fertőződhet.

Mivel és hogyan lehet fertőtleníteni?

  • Kézfertőtlenítéshez: literenként két fertőtlenítőtabletta feloldva, 1 evőkanál ecettel elkeverve. Az oldat hat órán át használható, a kezeket 1 percig kell az oldatban áztatni. (Készen kapható kézfertőtlenítő is használható, a készítmény mellett található utasítás betartásával)
  • Szennyezett tárgyak (evőeszközök, konyhai edények, játékok) fertőtlenítéséhez: 10 liter vízhez adjunk 6 dl hypót, vagy literenként 20 db fertőtlenítőtablettát. Áztatási idő: 30 perc. Az evőeszközöket, étkészleteket, edényeket, poharakat első lépésként a hagyományos módon kell elmosogatni, ezt követi a fertőtlenítés.
  • Bútorok, berendezési tárgyak fertőtlenítése: 10 db fertőtlenítő tablettát adjunk 1 liter vízhez, majd ezzel mossuk át a tárgyakat. Az oldatot hagyjuk a felületen megszáradni, majd 24 óra elteltével töröljük át azokat száraz textillel.
  • Mosható textíliák fertőtlenítése: egy órán át áztassuk mosószeres vízben a ruhákat, majd literenként 5 db fertőtlenítőtablettát adagoljunk a vízhez. Ebben áztassuk a textíliákat 2 órán át, majd mossuk ki. (A vasalás is fertőtlenít!).
  • Nem mosható szövetanyagok, ruhák (pl. bútorkárpit, szőnyeg): 1 százalékos Flóraszept oldattal kell átkefélni és hagyni megszáradni. Szintén hatékony módszer az is, ha literenként 20 fertőtlenítő tablettával elkevert vizes oldatot készítünk és ezzel keféljük át a szőnyegeket, kárpitokat.
  • Lakóházak belső helyiségeinek fertőtlenítéséhez: a nem mosható felületeket (pl. meszelt, festett falakat) klórmész oldattal szükséges bemeszelni (250 g klórmészhez adjunk 2 liter vizet, s állandó keverés mellett oldjuk fel). Fontos, hogy az oldatot csak frissen lehet felhasználni! A klórmészpor alkalmazása nyálkahártya-irritációt, szembe kerülve szemgyulladást okozhat, emiatt a fertőtlenítőanyag alkalmazásakor használjunk védőkesztyűt, védőruhát. Szintén klórmész oldattal kell fertőtleníteni a vízóraaknákat, az árnyékszékeket, ólakat, istállókat is.
  • Helyiségek fertőtlenítése: a fertőtlenítést a víz visszahúzódása után kell elvégezni. A helység padlózatáról – ha azt nagyobb mennyiségű iszap és egyéb szennyező anyag borítja – a szennyeződést egy erre a célra kijelölt helyre kell eltávolítani, majd a padozatot és a mosható felületeket (pl. csempeburkolat) fertőtlenítőszerrel kell kezelni. A le- illetve felmosható felületek kezelésére a hypo 2 százalékos oldata vagy az Ultra fertőtlenítőszer 1 százalékos oldata is alkalmas. Lényeges, hogy a fertőtlenítő oldatokat minimum 10 percig hagyjuk hatni, csak ezt követően mossuk le tiszta vízzel a felületet. A falakat 10 százalékos klórmész oldattal kell bemeszelni. Az oldat elkészítéséhez 1 kilogramm klórmeszet kell 8 liter vízben feloldani.
  • Talajfertőtlenítés: talaj fertőtlenítése csak a szennyvízzel elöntött, kisebb elszigetelt területeken (pl. lakóház udvara, stb.) indokolt. A fertőtlenítendő felületet klórmésszel kell egyenletesen beszórni, majd vízzel belocsolni.
  • Szemétdomb, trágyadomb fertőtlenítése: a fertőtlenítendő felületet egyenletesen szórjuk be klórmésszel, majd locsoljuk be vízzel. Ezután a szemétdomb, trágyadomb felszíni részét legalább 10 centiméter vastagságban egy erre alkalmas eszközzel alaposan át kell keverni. Egy köbméter fertőtlenítendő anyaghoz 2 kilogramm klórmészport kell adagolni.
  • Ólak fertőtlenítése: a felületeket 10 százalékos klórmész oldattal kell kezelni.
  • Kútfertőtlenítés: ásott kutak fertőtlenítése során a kútban lévő vízmennyiség minden köbméterére 100 ml Na-hipoklorit 90, vagy 200 ml hypo oldatot kell alkalmazni. A megfelelően kiadagolt fertőtlenítőszert egy vödör vízben jól el kell keverni, majd a kút belső falán körben végigfolyatni. A fertőtlenítőszerrel kezelt kútvizet 24 óráig kell állni hagyni, majd kiszivattyúzni. Amennyiben a kiszivattyúzott víz klórszagú, akkor a fertőtlenítés megfelelő volt, de ha nem érezhető a klórszag, akkor a kút fertőtlenítését kétszeres mennyiségű fertőtlenítőszer oldattal meg kell ismételni. Fúrt kutak fertőtlenítése során 300 ml Na-hipoklorit 90-et, vagy 600 ml Hypo-oldatot kell az ún. anyacsőbe önteni, majd néhány percig járatni a szivattyút. Ezt követően az előzőekben alkalmazott fertőtlenítőszerből a megadott mennyiséget ismételten az anyacsőbe kell juttatni és 24 óra időtartamra állni hagyni. Ezután a kutat addig kell szivattyúzni, amíg a klórszag már nem érezhető.
A tárgyak fertőtlenítése nagyon fontos
Kép: canva

Élelmiszerekkel kapcsolatos tanácsok

Árvíz alatt és után fennáll annak a veszélye, hogy szennyezett víz lepi el a kertekben, földeken megtermelt, beérő zöldségeket, gyümölcsöket. A szennyezett vízben különböző, ételfertőzést okozó baktériumok, vírusok, paraziták, bélféreg-peték lehetnek jelen, de az árvíz akár kiömlött, bemosódó vegyszereket is tartalmazhat.

Az élelmiszerek kezelésével, felhasználásával kapcsolatban is vannak olyan szabályok, amelyeket célszerű mindenkinek betartani a megbetegedések elkerülése érdekében:

  • Gondoskodni kell az élelmiszerek megfelelő, száraz helyen történő tárolásáról, az ételek biztonságos elkészítéséről, alapos hőkezeléséről. Az ételeket alaposan süssük meg, főzzük át fogyasztás előtt.
  • Fontos a gyakori kézmosás!
  • Ne fogyasszunk olyan élelmiszert, amelyet az árvíz, feltörő talajvíz szennyezhetett. Ha kétségeink vannak, inkább dobjuk ki!
  • Ne igyunk bizonytalan tisztaságú vizet! Inkább fogyasszunk palackozott vizet vagy főzzünk teát.
  • Az elöntött házak konyhaterei, raktárai csak alapos takarítás és fertőtlenítés után vehetők újra használatba élelmiszertárolás, ételkészítés helyszínéül.
  • Az ételkészítéshez használt edényeket, eszközöket, élelmiszerrel érintkező felületeket alaposan mossuk el, öblítsük le, fertőtlenítsük a fentebb már részletezett módon.
  • Az eredeti, sértetlen, vízzáró csomagolású élelmiszerek (pl. konzerv, fémdoboz, üveg, műanyag palack stb.) a külső felszínük lemosása, fertőtlenítése, öblítése és szárítása után felbonthatók és fogyaszthatók.
  • Az árvíz által érintett kartondobozos, papír-csomagolású élelmiszerek, házilag készített befőttek már nem biztonságosak, azaz nem használhatók fel. Ez sajnos vonatkozik az árvízzel elárasztott, csavarzáras üvegben házilag eltett befőttekre, ivólevekre is.
  • Az elárasztott kertben beérő zöldségek, gyümölcsök szennyezettek lehetnek, különösen veszélyeztetettek a zöldségek, bogyós gyümölcsök. Azokat a zöldségeket, gyümölcsöket, amelyeknek az érése az árvíz idejére esett, és amelyeket az árvíz elért, nem szabad felhasználni.
  • Nagy gondot kell fordítani a gyermekek, betegek, idősek biztonságos élelmiszerrel történő ellátására. Az élelmiszer eredetű megbetegedések jellemzően hasmenéssel, ritkábban hányással, lázzal járnak. Aki ezeket a tüneteket észleli magán, forduljon orvoshoz!

Forrás: Agroinform

Kiemelt kép: canva

search icon