Ablakszigetelés – Még tél előtt csináld meg!

Ablakszigetelés – Még tél előtt csináld meg!
Ablakszigetelés – Még tél előtt csináld meg!

Egy ház energiaigénye nagyban függ a szigetelésétől és a nyílászáróktól. Ebben az esetben nem elsősorban az új építésű, hanem a régebben épült otthonokról van szó. Hogyan spórolhatunk energiát az ablakszigetelés segítségével? Miképpen csinálhatjuk meg mi magunk, mik a legjobb megoldások, és hogyan inthetünk búcsút a penésznek?

A nem megfelelő nyílászárók, az elöregedett ablakok könnyen vezethetnek egészen odáig, hogy gyakorlatilag az utcát fűtjük. Ez nem jó a pénztárcánknak, és nem jó a bolygónak sem: rengeteg energia vész el így, ami magasabb szén-dioxid-kibocsátáshoz, nagyobb energiaigényhez és rosszabb energetikához vezet. Egy komplett szigetelés és nyílászárócsere ára borsos összeg, azonban kisebb beruházásokkal is csökkentheted a probléma mértékét. Például jó megoldás az ablakszigetelés.

A nyílászárókon keresztül veszítjük el otthonunk melegének 10–25%-át télen, és ugyanennyit vagy még többet is képes melegedni lakásunk nyáron, ha nem szigetelnek jól a nyílászárók.

Tehát fűtés és hűtés szempontjából is jelentős megtakarítást érhetünk el, ha komolyan vesszük az ablak-, illetve az ajtószigetelést. Mivel az ablakszigetelés házilag is megoldható, érdemes kicsit elveszni a szigetelőgumik és más megoldások világában, hogy teljes képet kaphassunk a lehetőségekről. Ezekből ugyanis rengeteg van, és fél nap alatt összehozható a szigetelt ablak.

Az első lépés, hogy felmérjük, milyenek a nyílászáróink, ugyanis ahány ablak, annyi szigetelési mód jöhet számításba. Nem mindegy, hogy fa vagy műanyag a nyílászáró, és az sem, mennyire szökik a meleg, és jön be a levegő. Ha felmértük és megismertük, milyen lehetőségeink vannak a szigetelésre, már csak a megfelelő szigetelőanyag kiválasztása van hátra!

A megfelelő nyílászáró meghatározásához érdemes szakemberrel egyeztetni.
Kép: canva

Fa- és műanyag ablak szigetelése – Mi a különbség?

Kétségtelen, hogy a megfelelő nyílászáróval sokkal jobb energiaértékek érhetők el egy otthon esetében. Azonban egy már meglévő ablak vagy ajtó szigetelése teljesen eltérő lehet akkor, ha fa-, és más, ha műanyag megoldásról beszélünk.

A fa és a műanyag a két legnépszerűbb ablakkeretanyag, de nagyon eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek tartósság és karbantartás szempontjából. A faablakok tovább tartanak, de több karbantartást igényelnek. Ezzel szemben a műanyagok olcsóbbak és könnyebben beszerezhetők, sokan erre esküsznek, ha a hőtartás is cél. A műanyag lezár, a fa lélegzik: nehéz lehet a választás.

Fa nyílászárók: előnyök és hátrányok

Íme, amit a faablakokról tudni kell:

  • Előny: Sokkal szebbek és dekoratívabbak, mint a műanyag ablakok.
  • Előny: Sokkal fenntarthatóbb megoldások.
  • Előny: A fa ablakkeretek hagyják levegőzni a házat.
  • Előny: A fa könnyen festhető és újra is festhető.
  • Hátrány: A fa több karbantartást igényel, mint a műanyag.
  • Hátrány: A természetes fa érzékeny a rothadásra, a vetemedésre és a víz okozta károsodásra.
  • Hátrány: A faablakok drágábbak, mint a műanyag ablakok.
Ehhez vezethet a magas páratartalom.
Kép: canva

Műanyag nyílászárók: előnyök és hátrányok

A polivinil-klorid, más néven műanyag vagy PVC olcsó és könnyen előállítható megoldás. Tartós, könnyen szigetelhető nyílászárók anyaga.

  • Előny: A műanyag keretek kisebb befektetést jelentenek, mint a fakeretek.
  • Előny: A kiváló minőségű műanyag ablakoknak jobb a befektetésmegtérülésük (ROI).
  • Előny: A műanyag alig igényel karbantartást.
  • Hátrány: A műanyag nem olyan tartós, mint a többi keretanyag, és idővel meghajolhat.
  • Hátrány: Nem környezetbarát, és nem hasznosítható újra.
  • Hátrány: Ne festhető és nem testre szabható, ráadásul sokszor lezárja a légmozgást.

Alapvetően nehéz a döntés, mivel a jól karbantartott, jó minőségű fa nyílászárók 50 évig is szolgálhatják a házat, míg a műanyag élettartama ennél kevesebb. A fa alapvetően jól szigetel, a műanyag esetében sokszor építenek be plusz szigetelőanyagot, de sok esetben egyrétegű vagy üreges, ami csökkenti a hatékonyságot.

A jó szigetelés, a megfelelő karbantartás és minőség minden esetben aranyat ér: de mindenekelőtt fel kell mérned a nyílászárókat, és ennek megfelelően dönteni, ugyanis nem minden használható például fa nyílászárókhoz.

A jó minőségű fa nyílászáró a legjobb választás.
Kép: canva

Ablakszigetelő gumi

Az egyik legprofibb megoldás az ablakszigetelő gumi. Előtte minden esetben érdemes beállítani a zsanérokat. Ha ez megtörtént, jöhet a lényeg: ezt a gumit ugyanis kifejezetten ablakszigetelésre találták ki. A habszalagok többféle hosszúságban és szélességben kaphatók, lehetnek fehérek, barnák, attól függően, milyen nyílászáróhoz kellenek. Fontos, hogy használat előtt le kell mérni a szigetelendő réseket, majd jöhetnek az öntapadós szigetelőszalagok. Tartósak, a jobbak még időjárásállók is, a választást az is befolyásolja, hogy milyen méretű rést szeretnél szigetelni.

A jobb minőségűek UV- és időjárásállók, jól felhelyezve jelentős eredményt hozhatnak! A gyártók a csomagoláson feltüntetik, hogy mekkora rés tömítésére alkalmasak (pl. 3–7 mm). Ugye, nem is olyan bonyolult az ablakszigetelés házilag?

  • E-profil: kicsi, 1–4 mm-es résekhez.
  • P-profil: közepes, 2–5 mm-es résekhez.
  • D-profil: nagyobb, 3–7 mm-es rések tömítésére.

A szigeteléshez meg kell tisztítani a felületet, csak ezután ragasztani fel a csíkokat, hogy jól tapadjanak. Az említett szalagokat oda kell ragasztani, ahol a keret találkozik a bezárt ablak nem üvegezett részével. Csak oda szabad tenni ezeket a habcsíkokat, ahova szükségesek, ellenkező esetben nem tudod majd bezárni az ablakokat.

Egyszerűen és gyorsan használható szigetelőanyag.
Kép: canva

Ablakszigetelés nútmarással

A fa nyílászárók javítására alkalmazható tartós és profi megoldás. Egy vájatot kell vágni a keretbe, ezért műanyag esetében nem alkalmazható.

Első lépésként gyurmát teszünk a szárny és a tok közé, majd becsukjuk az ablakot. Így látható, mekkora területet kell majd szigetelni. Ezután le kell reszelni az ablakszárnyakat, és felsőmaróval el kell készíteni a vájatot. Ezután kerül bele a szigetelőanyag: habár némi tudást és eszközkészletet feltételez ez a megoldás, annál tartósabb és biztosabb opció a szigetelésre.

Ablakszigetelő szivacs

A huzatos rések eltorlaszolásra jó megoldás a szivacs. Ez szimpla ablaknál nem működik és nem is annyira tartós, mint a fentiek. Ennek ellenére dupla ablaknál jó opció lehet.

Van, aki a szilikonra esküszik.
Kép: canva

Ablakszigetelő fólia

Magát az ablakot is le lehet szigetelni: erre jó az áttetsző ablakfólia. A szigetelőhatás mellett a páralecsapódást is csökkenti, a szemnek láthatatlan, mégis jó szolgálatot tesz. A kétoldalas szalag segítségével könnyen az ablakra helyezhető, mindössze egy hajszárítóra van szükség a kiegyenesítéshez.

Ablakszigetelés mobil klímához (ablakszigetelő függöny)

Magát a mobilklíma-kimenetet érdemes szigetelni, de nagy áttörést nem szabad tőle várni. Arra jó, hogy a meleg levegő ne áramoljon vissza, de ez elsősorban nyáron eredményes.

Ezek a megoldások nem alkalmasak hőszigetelésre, csak a bogarakat tartják távol, és a visszaáramlást csökkentik.

A fólia az üvegre kerül.
Kép: canva

Penészedés szigetelés vagy ablakcsere után

A szigetelés és az ablakcsere tehát fontos lépések, de mi van akkor, ha nincs meg a megfelelő szellőzés, és túl nagy a pára? A válasz egyszerű: megjelenik a penész.

A házakban a hő a hideg felé halad: ahol magasabb a beépített anyagok hővezetése, intenzívebb a hőáramlás. Itt szökik el a meleg, vagy alakulnak ki a hőhidak. Minél nagyobb a külső és a belső hőmérséklet közötti különbség, annál nagyobb a hőhíd jelensége. Itt pedig sokkal nagyobb eséllyel jelenik meg a penész.

Persze nem kötelező velejáró a penész hőhíd esetén sem, de az olcsóbb műanyag ablakok cseréje után gyakori jelenség. Mit lehet tenni ilyenkor?

Sokan éppen ezért esküsznek a jó minőségű faablakokra, ezek ugyanis alapból is szellőznek. A szigetelések során is érdemes ezt a szempontot szem előtt tartani: ha „lefolytjuk” a házat, nem tud szellőzni, sokkal magasabb a páratartalom, és nagyobb az esély penészedésre is.

Erre a látványra senki sem vágyik.
Kép: canva

Megoldás lehet a szellőzők beépítése, ha ezt ugyanis nem oldjuk meg, a levegő alacsonyabb légmozgása esetén (bútorok mögött, sarkokban) kicsapódik a pára, és megjelenik a penész. A jól megválasztott szigetelőanyaggal a falak áthűlése és felmelegedése is megelőzhető, sőt, a hőhíd is csökkenthető.

A penész megjelenése egy szigetelés vagy ablakcsere után rossz kivitelezésről árulkodik. Ebben az esetben érdemes lehet fa nyílászárókra voksolni vagy átgondolni a szigetelést.

A rendszeres, alapos szellőztetés is nagyon fontos, és egy páraelszívó is segíthet. De a minőségi, megfelelő munkát senki sem kerülheti meg.

Összességében érdemes időt és energiát fektetni a megfelelő ablakszigetelésbe, de ehhez fontos, hogy alaposan felmérjük a helyzetet. Az energiaszámlák és a bolygó is hálás lesz azért, ha odafigyelünk az energiamegtakarításra. Ha konkrétan szigetelés és nyílászárócsere a cél, minden esetben jó, ha szakember is látja a szigetelendő házat, hiszen az egyedi helyzetek megoldásában ő fog tudni tanácsot adni.

Kiemelt kép: canva

search icon