Mihez kezdjünk a klímaszorongásunkkal?
Mihez kezdjünk a klímaszorongásunkkal?

A klímaváltozással kapcsolatos szorongással és annak mentális egészségre gyakorolt hatásairól már többször esett szó. A Mashable oldalán Arthur C Evans, Jr., az APA (Amerikai Pszichológiai Társaság) vezérigazgatója osztja meg azokat a gyakorlati módszereket, melyek segíthetnek a stressz kezelésében. A szakember szerint különösen fontos az irányítás érzésének megszerzése, hiszen a kutatások azt mutatják, hogy ha az emberek nem érzik magukat felelősnek, az növelheti a pszichológiai szorongásukat. És kevés dolog van, ami miatt az emberek teljesen irányíthatatlannak érzik magukat, mint az a lehetőség, hogy a világ véget ér.

Ahelyett, hogy hagynánk, hogy ez a világvége-forgatókönyv eluralkodjon rajtunk, Evans azt javasolja, hogy a következő megközelítésekkel kezeljük az ökológiai szorongásunkat:

  1. Tájékozódj a klímaváltozásról!
    Még van idő arra, hogy – drasztikus intézkedésekkel – megelőzzük az éghajlatváltozás katasztrofális hatásait, de az emberek talán csak a legpesszimistább híreket hallják, és aztán reménytelenül kikapcsolódnak. Evans szerint az éghajlatváltozás ismeretlen aspektusaival kapcsolatos stressz kezelésének egyik módja, ha minél többet megtudunk róla. Ez magában foglalja annak megértését, hogy mi forog kockán, és hogy az átlagemberek hogyan tudnak pozitív változást elérni. Ellenkező esetben könnyen előfordulhat, hogy téves feltételezéseket teszünk a legrosszabb forgatókönyvekkel kapcsolatos konszenzusról, miközben nem veszünk tudomást a pozitív történetekről, amelyekben az aktivisták a politikusokat és a vállalatokat arra ösztönzik, hogy lépjenek fel.
  1. Találj konkrét módokat arra, hogy változtass!
    Az APA felmérése szerint a felnőttek fele nem tudja, hol kezdjen hozzá az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez. Bár igaz, hogy a kormányok és a magánszektor rendelkezik a legradikálisabb változtatásokhoz szükséges hatalommal, az átlagember is fontos módon változtathat a szokásain. A felnőttek fele nem tudta, hol kezdjen hozzá az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez.
    Kevesebb vörös húst fogyasztva például csökkenthető a szén-dioxid-kibocsátás. A Greta Thunberg Fridays For Future nevű szervezetéhez hasonló sztrájkokban és tüntetéseken való részvétel felhívja a figyelmet a problémára, és segít másokat is cselekvésre ösztönözni. Ha felhívjuk a választott tisztségviselőinket, akár helyi, akár állami, akár kongresszusi szinten, és sürgetjük őket, hogy tegyenek többet az éghajlatváltozás ügyében, nehezebbé válik számukra, hogy figyelmen kívül hagyják a felháborodást.
  1. Keretezed át a negatív gondolatokat!
    Általánosságban a kutatások azt mutatják, hogy a negatív gondolatok átformálása segíthet enyhíteni a stresszt, a szorongást és a depressziót. Ha az apokalipszis gondolatai folyamatosan bekúsznak az elmédbe, vagy akár megakadályozhatnak abban, hogy jövőbeli terveket készíts, hasznos lehet, ha a figyelmedet a jelen pillanatra összpontosítod, miközben találsz valami pozitívumot ezekben a körülményekben. Azok az emberek, akik kifejlesztik ezt a képességet, általában jobban megbirkóznak a helyzettel, mint azok, akiknek nehézséget okoz gondolkodásuk, cselekedeteik és érzelmeik szabályozása.
  1. Foglalkozz az életedben jelenlévő összes stresszorral, ne csak a klímaváltozással!
    Az ökológiai szorongást a szorongás más forrásaihoz képest egyedülállónak érezhetjük, de fontos, hogy az éghajlatváltozással kapcsolatos stresszre az általános mentális egészségünk részeként gondoljunk. Lehet, hogy pénzügyi, párkapcsolati, szakmai vagy fizikai stresszt is tapasztal, ami súlyosbíthatja az éghajlatváltozással kapcsolatos érzéseit, és fordítva. Nagyon fontos, hogy foglalkozz más stresszorokkal, és szükség esetén fordulj szakemberhez.
  1. Építsd ki a rezilienciád!
    A megnövekedett rugalmasság segíthet átvészelni az öko-szorongást. Evans azt ajánlja, hogy a rezilienciát a barátokból és a családból álló szociális háló további fejlesztésével fokozd. Az erős társadalmi és érzelmi támogatás összefüggésbe hozható a jóléttel, a nehézségek idején nyújtott anyagi segítséggel és a katasztrófát követő pszichológiai stressz alacsonyabb arányával.

Ezek a stratégiák a szorongás típusától függetlenül hasznosak lehetnek, de különösen ajánlottak, ha az ökológiai szorongás ellen próbálunk küzdeni a kontroll érzésének helyreállításával vagy megszerzésével.

(fotó: pexels – Keenan Constance)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon