A fiatalok mélységesen aggódnak a klímaváltozás miatt világszerte
A fiatalok mélységesen aggódnak a klímaváltozás miatt világszerte

A Lancet Planetary Health című folyóiratban megjelent új globális felmérés jól szemlélteti, hogy milyen mélységes aggodalmat érez sok fiatal az éghajlatváltozással kapcsolatban. A 10 országra kiterjedő felmérést a Bath Egyetem vezette öt egyetemmel együttműködve. A kutatást az Avaaz kampány- és kutatócsoport finanszírozta. Állításuk szerint ez a legnagyobb ilyen jellegű felmérés, amelyre 10 000 fő 16 és 25 év közötti ember válaszolt. A felmérést a Kantar adatelemző cég végezte az Egyesült Királyságban, Finnországban, Franciaországban, az Egyesült Államokban, Ausztráliában, Portugáliában, Brazíliában, Indiában, a Fülöp-szigeteken és Nigériában. A tanulmány nyílt hozzáférésű szakértői értékelés alatt áll.

Az eredmények elgondolkodtatóak:

  • A megkérdezett fiatalok közel 60%-a mondta, hogy nagyon vagy rendkívül aggódik.
  • A megkérdezettek több mint 45%-a mondta, hogy az éghajlattal kapcsolatos érzések befolyásolják mindennapi életét.
  • Háromnegyedük azt mondta, hogy a jövőt félelmetesnek tartja.
  • Több mint a felük szerint (56%) szerint az emberiség halálra van ítélve.
  • Kétharmaduk arról számolt be, hogy szomorúnak, félőnek és szorongónak érzi magát.
  • Sokan éreztek félelmet, haragot, kétségbeesést, gyászt és szégyent, valamint reményt.

A megkérdezettek közül sokan úgy látják, hogy nincs jövőjük, hogy az emberiség halálra van ítélve, és hogy a kormányok nem reagálnak megfelelően. Sokan úgy érzik, hogy a politikusok és a felnőttek elárulták, figyelmen kívül hagyták és cserbenhagyták őket.

A szerzők szerint a fiatalokat összezavarja a kormányok cselekvésképtelensége, a környezeti félelmek mélyen érintik a fiatalok nagy számát. Ugyanakkor az éghajlatváltozás miatti krónikus stressz növeli a mentális és fizikai problémák kockázatát, emellett ha a súlyos időjárási események súlyosbodnak, a mentális egészségre gyakorolt hatások is követni fogják.

A jelentés szerint a fiatalokat különösen érintik az éghajlattal kapcsolatos félelmek, mivel pszichológiai, szociális és fizikai fejlődésben vannak.

Az ökológiai szorongás nem csupán a környezetpusztítás miatt van, hanem elválaszthatatlanul összefügg a kormány éghajlatváltozással kapcsolatos tétlenségével. A fiatalok úgy érzik, hogy a kormányok cserbenhagyták és elárulták őket. Nem csak azt mérjük, hogy mit éreznek, hanem azt is, hogy mit gondolnak. Tízből négyen ódzkodnak a gyermekvállalástól. A kormányoknak meg kell hallgatniuk a tudományt, és nem szabad patologizálniuk a szorongó fiatalokat.

mondta el a tanulmány vezető szerzője, Caroline Hickman, a Bath Egyetem munkatársa

A szerzők szerint a szorongás szintje azokban a nemzetekben a legnagyobb, ahol a kormányok éghajlat-politikája a leggyengébbnek számít. A globális délen volt a legnagyobb az aggodalom. A legjobban aggódó gazdag nemzet Portugália volt, ahol többször is pusztítottak erdőtüzek.

(BBC)

(fotó: pexels – Cori Rodriguez)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon