És mikor lesz pénzem? – A befektetési folyamat lépései

És mikor lesz pénzem? – A befektetési folyamat lépései
És mikor lesz pénzem? – A befektetési folyamat lépései

Az egyik leggyakrabban elhangzó kérdés, amelyet a befektetési tárgyalásokon kapunk: „Várhatóan mikor utaltok?” Nem a különböző elsőbbségi jogok, az együttműködés típusa vagy az exit a legégetőbb kérdés egy átlagos alapítói csapatban, hanem az, hogy mennyi idő alatt kapnak tőlünk pénzt.

Annak, aki nem akarja végigolvasni ezt a cikket, gyorsan lelövöm a poént: átlagosan 6–9 hónapba telik, amíg az első érdemi tárgyalástól eljutunk odáig, hogy tőkét emelünk a társaságban. Ez átlagidő, amelyet a legtöbb befektető kommunikál a vállalkozásoknak, és ez az esetek jelentős részében tartható is. A Kék Bolygó Tőkealapoknál csináltunk már befektetést közel 4 hónap alatt és egy év alatt is, tehát a szórás elég nagy a két véglet között. Ennek folyamatát járjuk körbe ebben a cikkben.

A megfelelő célponton a fókusz

A tőkealapok legtöbb idejüket – az alapítók számára talán meglepő módon – nem a konkrét befektetési folyamattal töltik, hanem a megfelelő célpontok megtalálásával. Potenciális cégek sokfelől jöhetnek: elsősorban saját kapcsolati hálóból, más befektetők ajánlásaiból, portfóliócégek ajánlásaiból, de szintén jól működik a volt munkatársak ajánlása, a startup-(pitch)versenyek és egyéb szakmai együttműködések. Ha igazán jó az alapkezelő, és kellő időt (éveket) áldoz erre, akkor kiépül a nemzetközi projektcsatorna is. Az akvizíciós tevékenység azonban pénz- és időigényes, ezért az alapkezelők igyekeznek minél hatékonyabban keresni.

A befektetési folyamat hosszabb időt vesz igénybe.
Kép: canva

Ha nemcsak keresnek, de találnak is, akkor elindulhat az ismerkedés hónapokig tartó folyamata. Az előző részekben már végigvettük, mi alapján dönt a befektető, azaz mi érdekli őt. A teljesség igénye nélkül, címszavakban: piaci igény, menedzsment, termék, szellemi tulajdon, iparági trendek és exit-lehetőség. (A témáról részletesen ebben és ebben a cikkben.) A szempontok feltérképezésére a befektető két dolgot vár el: egy üzleti tervet (ez jellemzően excel formátumú), valamint egy szöveges kiegészítést, amely általában word vagy ppt, olykor az első találkozás előtt egy pár perces videó. Miután ezeket az alapkezelő feldolgozta, akkor kezdődik az érdemi munka: az üzleti koncepció megértése többkörös egyeztetésekkel, iterálással és visszakérdezéssel. Fontos, hogy a befektető általában nem iparági szereplő: ismeri a legfontosabb játékszabályokat, de nincs tudása ahhoz, hogy a legmélyebb összefüggéseket elsőre átlássa. Ezért minél pontosabb és transzparensebb információt kap a befektető, annál gyorsabb lesz az előrehaladás.

A 2 hónap fontos időintervallum

Közel 2 hónap alatt elérhet a befektetési tárgyalás oda, hogy mind az alapító, mind a befektető akarja az ügyletet. A befektető ilyenkor nem kötelező jellegű ajánlatot (szakmai szlenggel: term sheet-et) ad, ami az együttműködés legfontosabb elemeit (pl. cégérték, jogok, vétók stb.) tartalmazza. A feltételekről való megegyezés pár naptól két-három hétig szokott tartani. Ezt nem érdemes elkapkodni, mert amit itt valamelyik fél kialkuszik, abból nehéz lesz később engedményt elérni. A term sheet elfogadását követően születik egy testületi döntés (befektetési bizottság vagy igazgatóság által), amelyet az átvilágítás követ.

Az átvilágítás célja annak eldöntése, hogy az alapító minden lényeges dolgot feltárt-e a cégről, a termékről, a szerződésekről, azaz a működéséről. Kellemetlen, ha itt derül ki egy szabadalom új tulajdonosa vagy éppen rekordméretű hiány a házi pénztár esetében. Ez nemcsak egy jogi megfelelőségi kérdéskör, hanem – sokkal inkább – bizalmi is. Nagyon más, ha feltárásra kerül egy rosszul működő folyamat vagy szerződés, mintha rejtett foglalkoztatásra, eltitkolt szabadalmi perre vagy az alapító rossz piaci hírnevére derül fény. Az első esetben helyreállítható az együttműködés, a másodikban nagyon ritkán. Vagy inkább sosem, ha már az elején átverés gyanúja merül fel.

Az átvilágítás célja annak eldöntése, hogy az alapító minden lényeges dolgot feltárt-e.
Kép: canva

Ha egyszerű a folyamat, miért ilyen hosszú?

Ha az átvilágítás sikeres, azaz minden tökéletes (ilyen sosincs) vagy pár hét alatt javítható, akkor születik meg a végleges döntés. Ezt követően már a szerződés megírása, a szavatosságok megfogalmazása, a bankszámlaszámok és összegek ellenőrzése történik, és egy-két hét alatt összeáll a befektetési dokumentáció. Ha többen vagyunk az asztalnál (társbefektetők, korábbi befektetők, távozó alapítók stb.), akkor a folyamat hosszabb, de tervezhető, és már mindenki nagyon motivált a mielőbbi lezárásában.

Ezt követően a befektető tőkét emel a társaságban, az alapító pedig folytatja úgy, ahol eddig is tette: éjt nappallá téve építi üzletét, immár pár (ideális esetben 12–18) hónapig pénzügyi biztonságban a szintlépéshez.

Az utolsó lépésben az összegeket is ellenőrzik.
Kép: canva

Leírva nagyon egyszerű folyamatnak tűnik, mire kell ez a 6–9 hónap? Ami nem látszik belőle, az a rengeteg házon belüli munka mind a befektetői, mind az alapítói oldalon, a végigolvasott piackutatások és trendelemzések tucatja, a jogászokkal, műszaki szakértőkkel folytatott levelezések, az olykor többnapos várakozások, a társbefektetőkkel és ezek különböző véleményező, döntéshozó szerveivel való egyeztetés, az átvilágításra való felkészülés és a dokumentációk összegyűjtése, a feltárt problémák kijavítása stb. Ahogy egy autó esetében is, az izgalmas dolgok a motorháztető alatt játszódnak, és nem a nyilvánosság előtt. Nálunk ugyanígy megy. Az alapítóknak ezt is figyelembe kell venniük, ugyanakkor ők is járják a hasonló köröket egy-egy beszállítói, vevői vagy együttműködői ajánlat megfogalmazásakor.

Kiemelt kép: canva

search icon