A hagyományos ázsiai orvoslás tizedeli medvéket
A hagyományos ázsiai orvoslás tizedeli medvéket

Egy friss tanulmány a medvékből készült termékek kereskedelmét vizsgálta, helyszínül pedig olyan országokat választott, ahol egyetlen medvefaj sem honos. A kutatók meglepő eredményre jutottak.

A most publikált tanulmány szerzői Ausztráliát és Új-Zélandot vizsgálták, ahol természetes körülmények között egy medvefaj sem él, viszont a lakosság összetétele miatt azt feltételezték, hogy a hagyományos ázsiai orvoslás, mely a medvék egyes részeit orvosságnak tartja, elterjedt lehet. A kutatáshoz a 2007 és 2018 között feljegyzett hatósági lefoglalások és elkobzások jegyzőkönyveit és tárgyi mellékleteit böngészték át.

A jegyzőkönyvekből az derült ki, hogy az Ausztráliában lefoglalt tárgyak 37,7%-ka, míg az Új-Zélandon elkobzottak 71,2%-ka Kínából származik, nagy részük pedig a medvék epehólyagjából készített termék volt.

Ahogy a Qubit írja, a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló 1973-as Washingtoni Egyezménynek is nevezett CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora) évtizedek óta tiltja védelem alá tartozó fajok és preparátumaik, valamint a belőlük készített dísztárgyak, eszközök vagy akár csak a porrá őrölt részeik exportját és importját.

Szűk ketrecben tartott örvös medve egy vietnámi medvefarmon

Ennek ellenére, jelentős részben az egyes állati részeknek tulajdonított varázserő miatt, számos veszélyeztetett fajhoz tartozó állatot gyilkolnak meg évről-évre világszerte.

A kutatás arra is fényt derített, hogy igen jelentős lefoglalt tételt jelentett az egyre inkább veszélyeztetetté váló jegesmedvékből készített dísztárgyak. A hatóságok lefoglaltak többek közt kikészített irhákat, karmokat, koponyákat és egyéb trófeákat.

search icon