A zsugorodó vadászterület miatt alig találnak élelmet a jegesmedvék
A zsugorodó vadászterület miatt alig találnak élelmet a jegesmedvék

Egy új tanulmány szerint az éghajlatváltozás miatt nagy ütemben változik a jegesmedvék étrendje, amelyben egyre nagyobb szerepet játszanak a tengeri madarak tojásai.

Az Északi-sarkvidék nagytestű ragadozójának étrendjét hagyományosan olyan állatok alkotják, mint a fókák, a beluga bálnák vagy épp a rozmárok. Az egyre jobban visszaszoruló tengeri jég azonban megnehezíti számukra a vadászatot a megszokott zsákmányaikra.

A Royal Society Open Science folyóiratában megjelent tanulmány megállapította, hogy a jegesmedvék egyre gyakrabban tűnnek fel korábban számukra szokatlan helyeken. A ragadozók bejárnak az emberek által lakott területekre, ahol rájárnak szemétre, illetve a fosztogatják a tengeri madarak fészkeit.

A többek között drónos megfigyeléssel végzett vizsgálatokból a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy amikor az elsődleges zsákmányállatok megszerzése megnehezül, az állatok képesek étrendjükbe építeni olyan táplálékokat is, melyek számukra kisebb értékkel bírnak. Fontos megállapítás azonban, hogy utóbbiak megszerzésében nem túl hatékonyak.

Egyelőre kérdéses, hogy ezek a változások milyen hatással lesznek hosszútávon a fajra, noha egy tavalyi tanulmány szerint a jegesmedvék akár már 2100-ra a kihalás szélére kerülhetnek főbb táplálékforrásaik elérhetetlenné válása miatt.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(Independent)

search icon