A hódok példája reményt ad a természet helyreállítására

A hódok példája reményt ad a természet helyreállítására
A hódok példája reményt ad a természet helyreállítására

A hódokat több száz évvel ezelőtt Európa nagy részén a kihalás széléig vadászták. De e karizmatikus, szorgalmas rágcsálók sikeres visszatelepítése bizonyítja, hogy az ökoszisztémák helyreállítása lehetséges.

Az Egyesült Királyságban jelenleg mintegy 800 hód él. Októbertől tilos lesz szándékos befogásuk, megölésük vagy megsebesítésük, bár a földtulajdonosok engedélyt kérhetnek befogásukra vagy elpusztításukra, ha jelentős kárt okoznak. Néhány horgász azzal érvel, hogy a gátak megakadályozzák a lazacok és pisztrángok vándorlását a folyón felfelé, a gazdák pedig néha a hódokkal versengenek a földekért. A hosszú, forró és száraz nyár során azonban Anglia azon részein, ahol megfigyelték az állatok viselkedését, bíztató jelentések érkeztek az ökoszisztémának nyújtott előnyökről.

Cornwallban a kutatók szerint a hódoknak köszönhető 13 faj visszatérése, valamint az árvízveszély csökkentése. A kelet-devoni Estatesnél a hódok tevékenysége azt eredményezte, hogy egy hektárnyi legelőterület víz alatt maradt, amikor a környező mezők kiszáradtak. A somerseti Holnicote-ban a National Trust szerint a hódok bebizonyították, hogy szerepet játszhatnak az elveszett élőhelyek helyreállításában és az áradások és aszályok hatásának csökkentésében. A szitakötők, kétéltűek, madarak és halak is a hódok haszonélvezői közé tartoznak.

A vidrához hasonlóan – amely játékos természetéről híres – a hódok is karizmatikus lények. Visszatérésük a brit vidékre megnyugtató bizonyíték arra, hogy a természetben okozott károkat helyre lehet hozni, és hogy a tájak helyreállítása vagy újraerdősítése működik. Akárcsak a fehér gólyák esetében, amelyeket sikeresen visszatelepítettek a nyugat-sussexi Knepp birtokra, több száz évvel azután, hogy Angliában kihaltak ezek a költöző madarak, a hód visszatérésében is van valami csodálatos. Az állatok, valamint a természetvédők erőfeszítései megérdemlik, hogy ünnepeljük őket.

Nem szabad megengednünk azonban, hogy az ilyen sikertörténetek elhomályosítsák a más fajokat fenyegető veszélyek súlyosságát és másfajta intézkedések szükségességét – mindenekelőtt a világ túlmelegedését okozó kibocsátások csökkentését. De a természetvédelmi sikerek olyan alapot adnak, amelyre tovább építkezhetünk.

Forrás (theguardian)

search icon