A homok lehet az energiatárolás új módja
A homok lehet az energiatárolás új módja

Napjainkban a fűtéshez és egyéb ipari tevékenységekhez használt, megújuló forrásokból származó energia termelése mellett fontos kérdés a tárolása is, viszonylag egyszerű és olcsó megoldás, ha mindezt hő formájában tesszük. Ebből a célból fejlesztették ki a „homokakkumulátort”, amely a hőtároló közegként használt homokban akár hetekig is képes eltárolni a hőenergiát.

A homokakkumulátoros rendszerhez használt alapanyag rendkívül olcsó, 30 évet meghaladó élettartammal rendelkezik, és nem igényel túl sok karbantartást. A berendezés tárolóközegként homokot használ, amibe a csöveken érkező felmelegedett levegő tovább forrósodik egészen 600 Celsius-fok fölé. Mivel a szigetelés korlátozza a hőcserét a burkolat külsejével, a hőveszteség kevesebb mint 2% naponta. A tárolót egy beépített hőcserélő megfordításával ürítik ki, a tárolt energia túlhevített gőz formájában szabadul fel.

Magaldi hőtároló rendszer. Forrás: Magaldi Group

A gyártó szerint a rendszer üzemi hőmérséklete elérheti az 1000 Celsius-fokot, és egy ciklus hatásfoka hőtermelés esetén több mint 90%, ha pedig a villamosenergia-termelésre használják a nagynyomású gőzt, akkor 35% és 45% között van.

Az első homokakkumulátort Finnországban adták át tavaly, a ottani rendszer 8 MWh hőenergia tárolására képes, és mindössze 200 ezer dollárba került a megépítése, ami kilowattóránként 25 dollárnak felel meg. Az Olaszországban készülő Magaldi Green Thermal Energy Storage (MGTES) elnevezésű rendszer egy 13 MWh hőtárolási kapacitással rendelkező akkumulátorral rendelkezik, amit egy 5 MW-os fotovoltaikus erőmű lát majd el energiával, és várhatóan jövőre állhat üzembe. A teljes rendszer az általa előállított magas hőmérsékletű és nagynyomású gőzzel 20%-os energiamegtakarítást fog biztosítani.

(Forrás: villanyautosok.hu)

search icon