Lítium helyett tengeri só kerülhet az akkumulátorokba
Lítium helyett tengeri só kerülhet az akkumulátorokba

Hamarosan ultraolcsón és jóval környezetkímélőbb módon működtethetjük az elektromos eszközeinket egy tudományos áttörésnek köszönhetően, az University of Sydney kutatói ugyanis kifejlesztették a tengeri sót tartalmazó akkumulátort, amelynek energiatárolási kapacitása ráadásul négyszer nagyobb, mint a lítiummal működő változatnak.

A nátrium-kénből – a tengervízből feldolgozható olvasztott só egy fajtájából – készült akkumulátor olcsó és környezetbarátabb, mint a ritka fémet tartalmazó energiatárolók. Dr. Shenlong Zhao, a Sydney-i Egyetem vezető kutatója közölte:

Ez jelentős áttörést jelent a megújuló energiaforrások fejlesztése szempontjából, amely bár hosszú távon csökkenti a költségeket, eddig számos pénzügyi akadály állt a piacra lépés útjában.

Ahogy az éghajlat melegszik, egyre fontosabb, hogy átálljunk a megújuló energiaforrásokra, például a szél- és napenergiára. Ezek azonban nem tudnak állandó, folyamatos ellátást biztosítani, ami azt jelenti, hogy akkumulátorokra van szükség a villamos energia későbbi felhasználásra történő tárolásához.

Az akkumulátorok többsége ritkaföldfémekből, például lítiumból, grafitból és kobaltból készül. A klímasemlegesség eléréséhez az EU-nak 2030-ra a jelenleg használt lítium mennyiségének 18-szorosára, 2050-re pedig majdnem 60-szorosára lesz szüksége. Ezek a fémek azonban nem olcsók, ráadásul a lítium kitermelése vízhiányt, a biológiai sokféleség csökkenését, az ökoszisztémafunkciók károsodását és a talaj degradációját eredményezheti. Ha a fémet például párologtató tavakkal termelik ki, akkor egy tonna előállításához körülbelül 2,2 millió literre van szükség. A nagyüzemi bányászat pénzügyileg is költséges, és itt jelenthet alternatívát a tengeri só akkumulátor.

Az úgynevezett olvadt só akkumulátorok technológiája nem újdonság, már 50 éve létezik, a most megalkotott változat azonban annyiban más, hogy a tudósok megváltoztatták az elektródákat, ezzel javítva a kén, mint a tárolókapacitást meghatározó kulcselem reaktivitását. Mivel a tengeri só mindenhol megtalálható, így kiváló alternatíva lehet a lítium kiváltására.

Amikor nem süt a nap, és nem fúj a szél, olyan kiváló minőségű tárolási megoldásokra van szükségünk, amelyek nem ártanak a Földnek, és könnyen hozzáférhetőek helyi vagy regionális szinten

– mondta Dr. Zhao.

A kutató szerint ez a tárolási megoldás, amelynek előállításához bőséges erőforrással rendelkezünk – hiszen a tengervízből kioldható a nátrium – képes szélesebb körben nagyobb energiabiztonságot garantálni, és lehetővé teszi, hogy több ország csatlakozzon a dekarbonizáció felé történő elmozduláshoz. A kutatók most az új cellák továbbfejlesztését és kereskedelmi forgalomba hozatalát tervezik.

(Forrás: Euronews)

search icon