A lítiumbányászat kedvezőtlen hatással van a flamingókra

A lítiumbányászat kedvezőtlen hatással van a flamingókra
A lítiumbányászat kedvezőtlen hatással van a flamingókra

A világ elektromos járműveit a lítium hajtja, így ez a fém kulcsfontosságú szerepet játszik a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére irányuló törekvésekben. A lítiumbányászat és az Andokban zajló éghajlatváltozás kombinációja azonban negatívan befolyásolhatja a flamingópopulációkat – derül ki a Proceedings of the Royal Society B című folyóiratban ma közzétett tanulmányból.

A tanulmány a lítiumbányászat és az éghajlatváltozás hatásait vizsgálta a chilei Andokban található sekély, sós vizű tavakban, ahol a flamingók táplálkoznak és szaporodnak. Az eredmények azt mutatják, hogy két flamingófaj, amely csak ezekben a hegyekben költ, mindössze 11 év alatt máris elvesztette populációjának 10-12 százalékát, de csak a bányászat által érintett tavaknál.

Tekintettel arra, hogy milyen gyorsan nő a lítium iránti kereslet, rendkívül fontos megértenünk, hogy a lítium előállítása milyen negatív hatással lehet a biológiai sokféleségre, és különösen azokra a fajokra, mint például a flamingók, amelyek fontosak a helyi gazdaságok számára” – mondja Dr. Nathan Senner, a Dél-Karolinai Egyetem populációbiológusa, a tanulmány társszerzője.

A világ lítiumtermelésének nagy részét a chilei, bolíviai és argentin „lítiumháromszögben” bányásszák. Ugyanakkor a régió három flamingófajnak ad otthont – az andoki, a rövidcsőrű és a chilei flamingónak -, amelyek közül kettő a világon sehol máshol nem költ, és amelyek a régió ökoturisztikai iparának alapját képezik.

Forrás (enn.com)

search icon