A hőség miatt szinte csak nőstény teknősök születnek
A hőség miatt szinte csak nőstény teknősök születnek

A Floridában élő tengeri teknősök nemi aránya felborulni látszik, a jelenség hátterében pedig a felmelegedés áll. A közelmúlt hőhullámai miatt egyes strandokon annyira felforrósodott a homok, hogy szinte minden teknős, amelyik megszületett, nőstény volt.

A tengeri teknősöknél a nőstények a tengerparti homokba ássák a fészkeket. A kikelő fiókák nemét pedig a homok hőmérséklete határozza meg. A teknősök mellett az aligátorok esetében működik hasonlóan a nemek sorsát meghatározó mechanizmus. Bette Zirkelbach, a Marathon városában lévő teknőskórház vetetője szerint az elmúlt négy nyár rekordmeleg volt.

A tudósok, akik a tengeri teknősök kikelését és tojásait vizsgálják, az elmúlt négy évben nem találtak hím tengeri teknősöket, kizárólag nőstényeket.

– mondta Zirkelbach

Nemrég egy ausztrál tanulmány hasonló eredményt mutatott, ott az új tengeri teknősbébik 99%-a volt nőstény. Az amerikai Nemzeti Óceán‑ és Légkörkutatási Hivatal szerint ha a teknősök tojásai 27,7 Celsius-fok alatt kelnek ki, akkor a teknősbékák hímek lesznek, míg ha 31 fok felett, akkor nőstények.

Az évek múlásával a populáció erőteljes csökkenését fogjuk látni, mert egyszerűen nincs meg a szükséges genetikai változatosság. Nem megfelelő a hímek és a nőstények aránya, ami szükséges lenne a sikeres szaporodáshoz.

– mondta Melissa Rosales Rodriguez, a Miami Állatkert egyik teknősgondozója

(Reuters)

search icon