Nem jó dolog manapság jegesmedvének lenni
Nem jó dolog manapság jegesmedvének lenni

A sarkvidék rohamos melegedése már eddig is komoly veszélyt jelentett a jegesmedvékre. Néhány hete pedig arról jött hír, hogy a rendkívül fertőző H5N1 vírus hozzájuk is elért, és már áldozata is van. Most pedig az derült ki, hogy összefüggés van a sarkvidék melegedése és a medvék öregedése között.

A Manitobai Egyetem kutatói évtizedek óta gyűjtenek mintákat a Hudson-öbölben élő jegesmedvéktől. A 40 évvel ezelőtti minták epigenetikai markereit a frissebbekkel összehasonlítva azt állapították meg, hogy a 2010 után született egyedek biológiai kora 2,6 évvel magasabb volt, mint az azonos kronológiai kort megért, hatvanas években született állatoké – írja a Qubit.

A kutatás vezető Levi Newediuk és társainak tanulmányából kiderül, hogy nem csak a medvék biológiai kora nőtt meg, de erőnlétük is romlott – ilyen körülmények között nem tartják elképzelhetetlennek, hogy a Hudson-öböl jegesmedvéi hamarosan eltűnhetnek.

Ha nem csak a Hudson-öböl térségében élő jegesmedvéket tekintjük, talán nem túlzás kijelenteni, hogy a faj túléléséhez a klímaváltozás megállítására, a Párizsban meghatározott 1,5 Celsius fokos cél elérésére lenne szükség. Egyelőre azonban mindez távolodni látszik, ez pedig nem túl jó hír szegény medvék számára.

Borítókép: canva.com


A biodiverzitás védelme a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expón is a kiemelt témák közé tartozott, amit a Your Planet kiállítás mutatott be. A 18 szigetből álló tárlat több mint 6500 négyzetméteren kapott helyet, és különleges vizuális megoldásokkal tette kézzelfoghatóvá a fenntarthatósági és környezetvédelmi kihívásokat, melyekkel az élővilággal együtt szembe kell néznünk.

search icon