Kis mennyiségben azonban igen fenntartható lehet, derül ki a Bonni Egyetem tanulmányából.
Ha Föld nevű bolygónk a jövőben is táplálni akar minket, a gazdag országoknak jelentősen – ideális esetben legalább 75 százalékkal – csökkenteniük kell húsfogyasztásukat. Erre a következtetésre jutott a Bonni Egyetem új tanulmánya. A tanulmány áttekinti a húsfogyasztás különböző aspektusaira vonatkozó kutatások jelenlegi állását.
Ezek között a környezetre és az éghajlatra gyakorolt hatások mellett az egészségügyi és gazdasági hatások is szerepelnek. A kutatók következtetése: A húsfogyasztás kis mennyiségben fenntartható lehet.
Minden uniós polgár évente mintegy 80 kilogramm húst fogyaszt. De minden szaftos steaknek, minden finom kolbásznak ára van, amit nem a pultnál fizetünk meg, mert az állattenyésztés károsítja az éghajlatot és a környezetet. A kérődzők például metánt termelnek, ami gyorsítja a globális felmelegedést. Az állatok a megetetett kalóriáknak is csak egy részét alakítják át hússá. Ahhoz, hogy ugyanannyi embert etessünk hússal, ezért sokkal nagyobb földterületre van szükség. Ez az ökoszisztémák rovására megy, mivel kevesebb hely marad a természetes fajok megőrzésére. Ráadásul a túl sok húst fogyasztók kockázatosan élnek – a túlzott húsfogyasztás nem egészséges, és elősegítheti a krónikus betegségek kialakulását.
Forrás (enn.com)