Újabb kutatás bizonyítja, hogy a tengeri kagylóval együtt mikroműanyagot is fogyasztunk
Újabb kutatás bizonyítja, hogy a tengeri kagylóval együtt mikroműanyagot is fogyasztunk

Nem is olyan rég számoltunk be arról, hogy a University of Hull és a Hull York Medical School kutatói által készített metaanalízis szerint nagy mennyiségű mikroműanyag a tengeri puhatestűekben. A Bayreuthi Egyetem kutatócsoportja szintén ezt a témát vizsgálta, pontosabban azt, hogy a mikroműanyagok milyen koncentrációban lehetnek jelen a tengeri kagylókban.

Az Enviromental Pollution tudományos folyóiratban publikált eredmények azt mutatják, hogy a mikroműanyagok a világszerte leggyakrabban kapható kagylófajok közül legalább négyben megtalálhatóak. Ez tehát azt jelenti, hogy aki kagylót fogyaszt, az nagy valószínűséggel a hússal együtt a szennyeződést is bejuttatja szervezetébe.

A kutatásban vizsgált négy fajban összesen kilenc mikroműanyag-típust észleltek, a leggyakrabban polipropilént és a polietilén-tereftalátot. Átlagosan 0,13-2,45 részecskét azonosítottak egy gramm kagylóban, a mikroműanyagok átmérője 0,003 és 5 milliméter között mozgott.

Christian Laforsch, a tanulmány egyik szerzője szerint eredményeik azért is fontosak, mert a kutatás során a minta előkészítéséhez és elemzéséhez a legújabb eljárásokat (például véletlen erdő algoritmust) használták, adataik pedig összehasonlítási alapot jelenthetnek a jövőben.

(IFLScience és 24.hu)

search icon