A megújulók elérhető közelségbe hozzák a kibocsátási fordulópontot
A megújulók elérhető közelségbe hozzák a kibocsátási fordulópontot

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) mai közleménye szerint a szél- és napenergia termelés növekedése, valamint a nukleáris energia nagyobb mértékű felhasználása lesz a meghatározó az növekvő villamosenergia igény kielégítésében a következő évekbe. Ezt azt is jelenti, hogy a növekedéshez képest csak elenyésző mértékben nőhet az ágazat kibocsátása.

Az előrejelzések szerint a szél- és napenergia részaránya az áramtermelésben a 2022-es 29%-ról 2025-re 35%-ra emelkedik, miközben a globális villamosenergia-kereslet növekedése eközben átlagosan 3%-kal emelkedik a következő három évben.

A jó hír, hogy a megújuló energiaforrások és az atomenergia elég gyorsan növekszik ahhoz, hogy a további igények szinte teljes egészét kielégítse. Ez egyben arra is utal, hogy közel vagyunk a fordulóponthoz az energiaszektor kibocsátása tekintetében.

–mondta Faith Birol, az IEA igazgatója

Az IEA kiemelve, hogy több tiszta energiára van szükség, a világ energiaigényének növekedését az éghajlatváltozással hozta összefüggésbe: Indiában a hőhullámok az eddigi legmagasabb csúcsáramigényt okozták, Európában pedig a nyári aszályok csökkentették a vízenergia-kínálatot.

A megújuló energia legnagyobb mértékű növekedése az ázsiai és csendes-óceáni térségben várható, 11,6%-os átlagos éves növekedési ütemmel, ezt követi Európa 9,4%-os éves növekedési ütemmel, majd az amerikai kontinens 5%-os átlagos éves növekedési ütemmel. A keresletnövekedésben szintén Ázsia dominál: több mint 70%-os növekedést várnak Kínától, Indiától és Délkelet-Ázsiától, bár a kínai trendek bizonytalanok.

A nukleáris kínálat 2025-ig évente átlagosan 3,6%-kal nő. A legnagyobb éves növekedési ütem a Közel-Keleten várható, ahol 24,5%-kal, 26-ról 50 TWh-ra nő majd a termelés. A sorban a következő az ázsiai és csendes-óceáni térség, majd Európa évi átlagosan 6,6%-os, illetve 4,2%-os növekedéssel.

Az IEA szerint Európában a gáztüzelésű erőművek termelése három év alatt 29%-kal csökken majd, a 2022-ben mért 822 TWh-ról 581 TWh-ra, miközben a kibocsátás 1023 millió tonna (Mt) szén-dioxidról 763-ra, évente mintegy 10%-kal csökken. (Reuters)

search icon