A meteorológia kiemelt szerepet játszik a biztonságos energiaellátásban
A meteorológia kiemelt szerepet játszik a biztonságos energiaellátásban

Az energiapolitikai törekvések és az országok éghajlati kötelezettségvállalásai jelenleg nem fordítanak elég figyelmet az energiabiztonságra a változó éghajlatban. A megújuló energiák biztonságos és gazdaságos telepítéséhez is elengedhetetlen a meteorológiai szolgáltatások fejlesztése. Ez nemcsak adott esetben magasabb termelést, de gazdaságosabb működést is jelentene.

Régiótól függően a szolgáltatók akár több százmillió dollárt spórolhatnának meg, miközben a dolgozókat érintő kockázatokat is csökkenthetnék. A Meteorológiai Világszervezet az éghajlatváltozás energiabiztonságra gyakorolt hatását tárgyaló jelentése szerint a szervezethez tartozó meteorológiai- és vízügyi szolgálatok több mint 70%-a biztosít éghajlati szolgáltatásokat az energiaszektor támogatására. Azonban ezeknek a szolgáltatásoknak az elérhetősége és a tényleges kereslet nem találkozik, pedig fejlesztésük és felskálázásuk elengedhetetlen a fenntartható energiahasználathoz és az éghajlati hatásokkal szemben ellenálló rendszerekre való átállásban.

Reménytelen lehet a biztonságos energiaellátás, ha nem vesszük figyelembe a klímaváltozást

– írja cikkében Szabó Amanda Imola, meteorológus-éghajlatkutató, doktorandusz hallgató.

Egy jelentés szerint az éghajlatváltozás már napjainkban jelentős kockázatot jelent az energiatermelésre, például a globális áramtermelés nukleáris, hő- és vízerőmű rendszereken alapuló részének 87%-a a vízellátottságtól függ és az édesvízforrást igénylő hőerőművek harmada és az atomerőművek 16%-a már most is vízhiánnyal küzdő területeken található.

Hazánk meteorológia szolgálata is részt vesz az éghajlati szolgáltatások biztosításában, valamint más, például nyugat-európai szolgáltatók termékei is nagyban hozzájárulnak a megújuló energiaforrások hazai felskálázásához. De mind a megújulókkal kapcsolatos előrejelzésekben, mind ezeknek az adatoknak a célzott felhasználásában jelentős befektetésekre lenne szükség.

A nemzetközi jó gyakorlatokból is látható, hogy az éghajlati szolgáltatókkal való minél szorosabb együttműködés az energiahatékonyság- és energiabiztonság növelése mellett számottevő mértékű megtakarítást jelentene az energiaszolgáltatók részére melyet további fejlesztésekre lehetne fordítani. Megbízható bemeneti adatok mellett azonban elengedhetetlen lenne a villamosenergia-rendszer rugalmasságának növelése és a megújulók hibrid alkalmazásával az energiabiztonság növelése.

(forrás: masfelfok.hu)

search icon