A mikroműanyagok a légkörben keringve utazzák körbe a Földet
A mikroműanyagok a légkörben keringve utazzák körbe a Földet

Az Amerikai Tudományos Akadémia hivatalos folyóiratában, a PNAS-ban napokban megjelent tanulmány szerint a műanyagszennyezés problémája nagyon komollyá vált: a mikroműanyagok most már beágyazódnak a légkör rendszeres ciklusaiba, oxigénhez vagy vízhez kapcsolódva keringenek a bolygó körül.

A kutatók által végzett mintavétel és modellezés azt mutatja, hogy az óceánok permetjéből és az útfelületekről levegőbe kerülő műanyagrészecskék kontinenseken átívelve terjednek, eljutva a Föld legtávolabbi pontjaira is.

Mindegyik vizsgálati helyszínen óriási műanyagszennyezést találtunk, ami a légkörben terjed, és eljut a világ minden tájára. Ez a sok műanyag nem mostanában jött létre, több évtized alatt juttattuk a környezetünkbe

– mondta Janice Brahney geológiai kutató, a Utahi Állami Egyetem munkatársa.

Vizsgálataik során 2017 decembere és 2019 januárja között a kutatók 313 mintát gyűjtöttek a levegőben lévő mikroműanyagokból az USA nyugati részének 11 különböző helyszínén. Arra a következtetésre jutottak, hogy a műanyagrészecskék 84 százaléka közúti porból, 11 százaléka tengeri permetből, 5 százaléka mezőgazdasági talajból, 0,4 százaléka pedig lakossági forrásból származik. Az eredményeket ezután egy számítógépes programmal dolgozták fel, hogy megpróbálják modellezni a légköri műanyagok világméretű mintázatát. A számítások szerint a részecskék légkörben töltött ideje egy órától majdnem egy hétig terjedhet, ami elég hosszú ahhoz, hogy a műanyag beutazza a kontinenseket.

A műanyagforrásokra vonatkozó becslések és a modellezett útvonalak alapján látható, hogy a legtöbb kontinens nettó importőre a tengeri környezetből származó mikroműanyagoknak, ami a korábbi szennyezések kumulatív szerepét hangsúlyozza a légkör műanyagterhelésében

– mondja Natalie Mahowald, a Cornell Egyetem kutatója.

A kutatócsoport szerint további vizsgálatok szükségesek annak kiderítéséhez, hogyan hat a mikroműanyagok légköri terjedése az ökoszisztémákra, a vadon élő állatokra, a táplálékláncra és végső soron az egészségünkre.

(Science Alert)

(fotó: flickr – Oregon State University)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon