A nagy kérdés: lehet-e egyszerre vegán és egészséges egy gyerek?

A nagy kérdés: lehet-e egyszerre vegán és egészséges egy gyerek?
A nagy kérdés: lehet-e egyszerre vegán és egészséges egy gyerek?

Felelőtlen csodabogarak vagy gyerekeik egészségének megóvói? Visszafordíthatatlan károkat okoznak utódaiknak azzal, ha vegánnak nevelik őket, vagy pont hogy a lehető legjobbat teszik velük? A vegán szülőség témája rendkívül érzékeny, megosztó, heves indulatokat szül, és mindenkinek van róla véleménye. A Telex alapos cikkben járta körül a kérdést.

Sok, szakember által jegyzett cikk szól arról, hogy felelőtlen, ha valaki vegán módon táplálja a gyerekét, mert a gyerek így nem kap meg minden olyan tápanyagot, ami a fejlődéséhez szükséges, és hiánybetegségek léphetnek fel nála. A szülők nem dietetikusok, a gyerek étrendjét nem tudják olyan tökéletesen összeállítani – szólnak az érvek –, hogy a vegán étrendből a hús, a hal, a tojás, a tejtermékek és a méz távollétében ne maradjon ki valami pótolhatatlan.

Ezek a cikkek határozottan ellenzik, hogy a szülők vegán módon táplálják a gyermeküket. Eközben pedig mintha a világ nem venne erről tudomást, és épp az ellenkező irányba halad: egyre több a vegán étel-, recept- és anyablog, YouTube-csatorna, vlogger, Insta-oldal; egyre több élsportoló és művész hirdeti vegánságát etikai vagy egészségi okokból.

„Sokan azt hiszik, hogy a vegán konyha nagyon bonyolult, pedig az étel elkészítése egyszerűbb, a főzés pedig sokkal gyorsabb. A nulláról persze nehéz ezt jól csinálni. Ezért én nem is állítom azt, hogy a vegánok egészségesen vagy egészségtelenül táplálkoznak, és ugyanez a helyzet a mindenevőknél is. Mindkettőhöz tájékozódni kell” – mondja Fancsikai Eszter gyakorló vegán anyuka, aki saját Youtube-csatornát működtet.

Dr. Lengyel Boglárka gyermekorvos szerint fontos lenne, hogy az orvosok végre túljussanak a fehérje-mítoszon. „Ma Magyarországon egyre nagyobb gondot jelentenek azok a krónikus gyulladásos és allergiás betegségek, amelyeknek a hátterében a fajidegen fehérjék forszírozott bevitele áll. A tehéntej pedig fajidegen fehérje az ember számára” – mondja a 33 éve praktizáló gyermekorvos.

A testnevelő tanárokhoz hasonlóan ő is azt tapasztalja, hogy egyre több az elhízott gyerek, ami viszont igazán aggasztja, az az, hogy már tinédzsereknél is megjelent a magas koleszterinszint és a cukorbetegség. Bőven lát praxisában allergiás betegségeket, felszívódási problémákat, vashiányt. És azt is, hogy a gyerekek túl kevés zöldséget és gyümölcsöt esznek.

Sok olyan kritika éri a vegán szülőket, hogy ők maguk ágyaznak meg gyermekük hiánybetegségeinek. Hogy az egyik leggyakoribb példát említsük: a vashiány. Ahogy egy vegán gyerek lehet vashiányos, úgy egy mindenevő is – a doktornő tapasztalatai és a cikkünkben megszólaló anyák tapasztalatai legalábbis ezt mutatják.

„A mindenevő gyerekek többször esznek üres táplálékokat, az étrendjük többször nem elég tápanyagdús. Mennyiségre ilyenkor megvan ugyan az étel, de minőségre nincs” – magyarázza a gyerekorvos.

„A vegánok egyébként is azokból az ételtípusokból esznek többet, amiből a mindenevők kevésbé szoktak. Rengeteg gyümölcsöt, frissen és aszalva, zöldségeket, levélzöldségeket, mikrozöldeket, csírákat, magkrémeket, hidegen sajtolt növényi olajokat, nagy fehérjetartalmú hüvelyeseket, mint a bab, lencse, borsó, gabonafélék.” – teszi hozzá.

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége Okostányér című ajánlásában egyértelműen buzdít a hús- és halevésre és a tejtermékek fogyasztására (mintaétrendeket, recepteket is ad).

Egy félreértést még mindenképp érdemes eloszlatni az orvos szerint: attól, hogy valaki vegán, még egyáltalán nem biztos, hogy egészséges ételeket eszik. „Lehet vegánkekszet enni sült krumplival és kólával. Ezek mind vegánok, de nem egészségesek. „

„Manapság annyi indulat, bizalmatlanság és szorongás kapcsolódik az evéshez, hogy a kategorikus evési irányzatok megosztóak lettek” – mondja Dénes Dóra, háromgyerekes anyuka. „Az indulatokban benne van a lemondások frusztrációja, és az is, hogy tele van a táplálkozástudomány egymásnak ellentmondó kutatási eredményekkel.

A vegánság még komplexebb, mert komoly kérdéseket feszeget a felelősségünkről a klímaváltozásban, és szól a fenntarthatóságról, az állatokkal szembeni etikus bánásmódról is.

Olyan témákon pedig, hogy például a marhatartás lábnyoma versus erdőkivágások az avokádótermesztés kedvéért, kiválóan össze tud feszülni a két tábor.” – gondolkodtat el.

(Forrás: telex.hu Kép: pexels.com)

search icon