A NASA most először tudta kimutatni az emberi CO2-kibocsátás csökkenését

A NASA most először tudta kimutatni az emberi CO2-kibocsátás csökkenését
A NASA most először tudta kimutatni az emberi CO2-kibocsátás csökkenését

A kutatók most először észlelték az emberi tevékenységből származó kibocsátásokból a légköri szén-dioxid (CO2) rövid távú, regionális ingadozásait szerte a világon.

A NASA műholdak és a légköri modellezés kombinációjának felhasználásával a tudósok először mutatták ki az emberi CO2-kibocsátás változását. Az új tanulmány a NASA Orbiting Carbon Observatory-2 (OCO-2) műholdjának adatait használta fel a COVID-19 világjárvány idején bekövetkezett CO2-kibocsátás csökkenésének űrből történő mérésére. Mivel a napi és havi adattermékek már a nyilvánosság számára is elérhetőek, ez új lehetőségeket nyit az emberi tevékenységek CO2-koncentrációra gyakorolt kollektív hatásainak szinte valós időben történő nyomon követésére.

Korábbi tanulmányok a világjárvány korai szakaszában vizsgálták a lezárások hatásait, és azt találták, hogy a globális CO2-szint 2020-ban enyhén csökkent. Az OCO-2 nagy felbontású adatainak és a NASA Goddard Földmegfigyelő Rendszerének (GEOS) modellezési és adatelemzési eszközeivel való kombinálásával azonban a kutatócsoport regionális szinten be tudta határolni, hogy mely havi változások voltak az emberi tevékenység, és melyek a természetes okok következményei. Ez megerősíti a korábbi gazdasági és emberi tevékenységi adatokon alapuló becsléseket.

A kutatócsoport mérései azt mutatták, hogy az északi féltekén az ember által okozott CO2-koncentráció növekedés 2020 februárjától májusáig csökkent, majd nyáron újra megugrott, ami összhangban van az év globális kibocsátásainak 3-13%-os csökkenésével.

Forrás (enn.com)

search icon