A trópusok csökkenő csapadékmennyisége összefügg az erdőirtással
A trópusok csökkenő csapadékmennyisége összefügg az erdőirtással

A trópusok nagy részén csökken a csapadékmennyiség, ez pedig az erdőirtásra vezethető vissza egy új kutatás szerint. A trópusi erdőkben élő emberek beszámolója szerint a fák kivágása után az éghajlat melegebbé és szárazabbá vált, eddig azonban nem tudtak egyértelmű kapcsolatot kimutatni a fásítás és a csapadék mennyisége között.

A Leedsi Egyetem kutatócsoportja az erdőirtásra és a csapadékmennyiségre vonatkozó műholdas adatokat kombinálva most kimutatta, hogy a trópusokon az elmúlt 14 év során az erdővel borított területek csökkenése összefüggésbe hozható a kevesebb csapadékkal. Becsléseik szerint az évszázad végére, ha az erdőirtás üteme folytatódik Kongóban, a csapadék mennyisége 8-12%-kal csökkenhet a térségben, ami jelentős hatással lesz a biológiai sokféleségre és a mezőgazdaságra. A csapadékmennyiség minden 1%-os csökkenése esetén átlagosan 0,5%-kal csökken a terméshozam.

A csökkenő csapadékmennyiség veszélyeztetheti a kongói erdők életképességét is, amelyek a világ legnagyobb szén-dioxid-tárolói közé tartoznak. Callum Smith, a leedsi School of Earth and Environment doktori kutatója és a tanulmány vezető szerzője közölte:

A trópusi erdők kritikus szerepet játszanak a hidrológiai ciklusban, mivel hozzájárulnak a helyi és regionális csapadékminták fenntartásához. A trópusi erdőirtás okozta csapadékcsökkenés a vízhiány és a terméshozam csökkenése miatt hatással lesz a közelben élő emberekre. 

A kutatók a trópusok három területén – az Amazonas, Kongó és Délkelet-Ázsia – vizsgálták az erdőpusztulás hatását. A vizsgálat során a 2003 és 2017 közötti időszak műholdas megfigyeléseit elemezték, hogy azonosítsák azokat a helyeket, ahol az erdőket kiirtották. A szintén műholdak által mért csapadékadatokat összehasonlították olyan helyek adataival, ahol az erdők nem pusztultak el.  A legnagyobb mértékű csökkenés az esős évszakban volt tapasztalható: az erdőborítás minden egyes százalékpontos csökkenése esetén havonta akár 0,6 mm-rel kevesebb eső is eshetett a vizsgált területeken. 

Úgy vélik, hogy a fásítás csökkenése megzavarja azt a folyamatot, amelynek során a levelekből származó nedvesség visszakerül a légkörbe, ahol végül esőfelhőkké alakul. A csapadék csökkenése amellett, hogy negatív hatással van a biológiai sokféleségre, növeli az erdőtüzek kockázatát és csökkenti a szénmegkötést – figyelmeztettek a tudósok.

(Forrás: University of Leeds)

search icon