Csökkent az erdőírtás mértéke az Amazonas régióban
Csökkent az erdőírtás mértéke az Amazonas régióban

A brazíliai környezetvédelmi minisztérium tájékoztatása szerint jelentősen csökkent az Amazonas régióban végzett illegális erdőirtás azóta, hogy Luiz Inácio Lula da Silva hivatalba lépett Brazília elnökeként.

Az Nemzeti Űrkutatási Intézet (INPE) hivatalos adatai szerint a régióban idén az év első öt hónapjában az előző év azonos időszakához viszonyítva 31 százalékkal csökkent az erdőirtás mértéke. A Brazília dél-keleti részén fekvő Cerrado szavannán azonban 35 százalékkal nőtt.

A brazil államfő, aki január 1-jén kezdte meg harmadik elnöki ciklusát, ígéretet tett arra, hogy megerősíti a környezet- és klímavédelmet, valamint törődni fog az őslakosok jogaival is.

Az Amazonas – a világ legnagyobb esőerdeje – 12 százalékát adja a föld édesvízkészletének, és a Természetvédelmi Világalap (WWF) közlése szerint itt található a világ összes fajának tíz százaléka. Számítások azt mutatják, hogy az eredeti Amazonas területének mintegy 20 százaléka már elpusztult. A tudósok attól félnek, hogy 25 százalékos veszteség esetén az ökoszisztéma már nem tudna regenerálódni.

Brazília még az előző elnök, Jair Bolsonaro hivatali ideje alatt, 2021-ben csatlakozott ahhoz a nemzetközi megállapodáshoz, amelynek keretében vállalta, hogy 2030-ra felszámolja az illegális fakivágásokat az Amazonas-medencében. A januárban hivatalba lépett Lula pedig környezetvédelmi politikájának sarokkövévé tette az erdőpusztítás elleni küzdelmet.

(Forrás: MTI)

search icon