A biológiai sokféleség helyreállításáról kutatnak az Amazonas mentén
A biológiai sokféleség helyreállításáról kutatnak az Amazonas mentén

Évtizedek óta vita folyik a természetvédelmi tudományban, hogy melyik a jobb, ha a természetvédelemről vagy a táj rehabilitációjáról van szó: egyetlen nagy vagy több, kisebb élőhelyi terület?

Egy multidiszciplináris kutatócsoport az Amazonas egyik kiirtott területét vizsgálva kimutatta, hogy a kis, óvatos beavatkozásoknak is lehet hatása. A tanulmány a kolumbiai Amazonas egy olyan területét vizsgálta, amelyet több mint 50 évvel ezelőtt erdőirtással sújtottak. Karolina Argote, a tanulmány vezető szerzője; a franciaországi Marseille-ben található Mediterrán Tengeri és Szárazföldi Biodiverzitás és Ökológia Intézet doktorandusza elmondta, hogy eleinte azt gondolták, hogy ezek a területek nem is érdemelnének forrásokat a helyreállításra.

A kutatásban az egyik általános következtetés most mégis az, hogy az ember által módosított amazóniai erdős tájak széttöredezettségének minimalizálása és az összekapcsolhatóság fokozása kulcsfontosságú a természetvédelem szempontjából

– mondta el Karolina Argote, a kutatócsoport egyik vezetője.

A kolumbiai Caqueta szarvasmarha-legelőkön gazdálkodókkal szorosan együttműködve a kutatók képesek voltak terveket kidolgozni arra vonatkozóan, hogyan lehet összekapcsolni a megmaradt, töredezett növényzetet, például a folyóparti erdők, és az őshonos erdők maradványait, ami mind a gazdálkodók, mind a biológiai sokféleség számára előnyös lenne.

A helyi közösségek bevonása és a velük közösen kidolgozott természetvédelmi megállapodások révén egy újfajta megközelítésre van szükség a természetes élőhelyek védelme érdekében, valamint új természetes élőhelyfoltok bevezetése érdekében, fogalmaztak a kutatók.

Ez a kutatás a Bioversity és a CIAT szövetségének, a Sustainable Landscapes for the Amazon projektjének része, amelynek célja, hogy a nemzeti környezetvédelmi hatóságokat és a helyi gazdálkodókat tudományos bizonyítékokkal lássa el a fenntarthatóbb földgazdálkodási alternatívák szerepéről. Célul tűzték ugyanakkor azt is, hogy az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás témájában is tájékoztassanak, miközben javítják e helyi ökoszisztémát.

Forrás: alliancebioversityciat.org)

search icon