A türkmén sivatagban ömlik a légkörbe a metán
A türkmén sivatagban ömlik a légkörbe a metán

A türkmenisztáni két fő fosszilis tüzelőanyag-mezőből kiszivárgó metán több globális felmelegedést okozott 2022-ben, mint az Egyesült Királyság teljes szén-dioxid-kibocsátása – derült ki műholdas adatokból. Az ország vezetése azonban ezt nem tekinti megoldandó problémának. Az olajban és gázban gazdag ország erős üvegházhatású gázának kibocsátása „elképesztő”, és olyan „dühítő” probléma, amelyet ráadásul könnyű lenne orvosolni – mondták szakértők

A Kaszpi-tenger partján fekvő türkmenisztán nyugati fosszilis tüzelőanyag-mezője 2,6 millió tonna metánt szivárogtatott ki 2022-ben, a keleti mező 1,8 millió tonnát. A két mező együttesen 366 millió tonna CO 2 -nek megfelelő kibocsátást bocsátott ki , ami több, mint az Egyesült Királyság éves kibocsátása, amely a 17. legnagyobb a világon.

A kutatások azt sugallják, hogy a metán fáklyázásáról a légtelenítésre való átállás állhat e hatalmas kiömlések mögött. A fáklyázást nemkívánatos gáz elégetésére használják, ami CO 2 -t juttat a légkörbe, de könnyen észlelhető, és az elmúlt években egyre gyakrabban jelezték. A légtelenítés egyszerűen a láthatatlan metánt elégetetlenül bocsátja a levegőbe, amit a műholdas technológia legújabb fejlesztéséig nehéz volt észlelni.

A metán 80-szor több hőt köt meg, mint a CO 2 , ami sokkal rosszabbá teszi a légtelenítést az éghajlat szempontjából. A metánkibocsátás riasztóan megugrott 2007 óta, és ez a gyorsulás jelentheti a legnagyobb veszélyt a globális felmelegedés 1,5 C alatti tartására a tudósok szerint.

A fosszilis tüzelőanyag-telepekről származó szivárgások megszüntetése a leggyorsabb és legolcsóbb módja a metánkibocsátás csökkentésének, és ezáltal a globális felmelegedésnek. A szivárgás megszüntetése érdekében tett intézkedések gyakran megtérülnek, mivel a felfogott gáz értékesíthető. A türkmenisztáni infrastruktúra karbantartása azonban a szakértők szerint nagyon rossz.

Szerdar Berdimuhamedov elnöknek sem volt prioritása, akinek jóváhagyása nélkül nem sok minden történik az országban. Ez annak ellenére van így, hogy Berdimuhamedov, a miniszteri kabinet akkori alelnöke 2021-ben a glasgow-i Cop26 ENSZ klímacsúcson kijelentette , hogy Türkmenisztán „a modern technológiák bevezetésével csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását az állam gazdaságának minden területén” „különös figyelemmel”. a metánkibocsátás csökkentésére.

Nem így alakult.

(Forrás:  guardian)

search icon