Meglepő mennyiségű metán szivárgást mértek Európában, többek között hazánkban is
Meglepő mennyiségű metán szivárgást mértek Európában, többek között hazánkban is

A Clean Air Task Force (CATF) szervezet a legkorszerűbb infravörös kamera használatával monitorozza az európai olaj- és gázipari létesítményekből távozó metánt. A szervezet munkatársai eddig hét ország, többek között Magyarország több mint 120 helyszínén végeztek méréseket, melyek során a telepek többségénél veszélyes, láthatatlan metánkibocsátást dokumentáltak.

A CATF a CutMethaneEU kampány keretében közzétette a németországi, olaszországi és magyarországi felvételeket, melyeket bárki megnézhet. A magyar adatokra a honlapon látható térképre kattintva bukkanhatunk, hazánkban a gázinfrastruktúra nyolc pontján készítettek felvételeket: Vecsésen, Mosonmagyaróváron, Zsanán, Szankon, Algyőn és további dél-magyarországi telephelyen.

Mindannyiunkat megdöbbentette, hogy a metánkibocsátás mennyire elterjedt Európa-szerte.

nyilatkozta James Turitto kampánymenedzser.

Turitto szerint kérdés, hogy a cégek és a döntéshozók eddig miért nem mérték fel hasonló módszerrel a metán emissziót, hiszen a metán a szén-dioxid mellett a klímaváltozás egyik fő mozgatórugója. Jonathan Banks, a CATF szuperszennyezőkkel foglalkozó szakembere úgy gondolja, hogy megfelelő intézkedésekkel 2025-re 70 százalékkal csökkenthetnénk az európai metánemissziót, ennek érdekében a döntéshozók feladata, hogy rávegyék a vállalatokat a változtatásra. A CATF célja pedig az, hogy az elkövetkező hónapokban további helyszíneket is felkeressen, és még több bizonyítékot tegyen közzé a problémáról.

(24.hu)

(fotó: pixabay – aitoff)

search icon