Metán szivárog a Jeges-tenger alól
Metán szivárog a Jeges-tenger alól

Nemrég számoltunk be róla, hogy idén olyan késésben van a jeges-tengeri jégképződés, mint soha korábban. Egy új felfedezés most azt vetíti előre, hogy nem csak az eddig is ismert permafroszt olvadása során, hanem a tenger alól is elkezd felszabadulni a metán.

Egy nemzetközi kutatócsoport elsőként talált bizonyítékot, hogy a Jeges-tenger alól elkezdett felszabadulni a metán. A szén-dioxidnál 80-szor erősebb üvegházhatású gáz eddig a tengerfenék fagyott talajában raktározódott.

A metán a légkörbekerülés előtt a tengervízben oldódik fel, amelyet bizonyít, hogy a kérdéses, 150 km hosszú és 10 km széles területen a vízfelszín közelében, az átlagos érték 4-8-szorosa a gáz koncentrációja. A víz azonban nem tudja mindet elnyelni.

Arra vonatkozó mérések még nincsenek, hogy mennyi metán szivárog pontosan a légkörbe, bár azt valószínűsítik, hogy ez egyelőre elenyésző mennyiség a globális kibocsátás viszonylatában.

Jelenleg nem valószínű, hogy (a jelenség) jelentős hatással lenne a globális felmelegedésre, de a folyamat elindult.

Örjan Gustafsson, a Stockholmi Egyetem kutatója

A jelenség ezzel együtt is igen aggasztó, hiszen a felmelegedés által, melyet a metán tovább erősít, egy öngerjesztő és egyre gyorsuló folyamattá válhat.

Forrás: 444/Guardian

search icon