
A forró levegős sütő, azaz az airfryer óriási népszerűségnek örvend, egyre kevesebb otthon van, ahol ne lenne egy a háztartási „gépparkban”. Gyors és egészséges, ezek a legfőbb érvek mellette. De valóban jobb az az étel a szervezetünknek, amit a forró levegő süt meg?
Az airfryer-ben a forró levegő süti ropogósra az ételeket, amelyek íze hasonlít az olyannyira szeretett olajban sült ételekéhez. Ettől mindenki szeme felcsillan, hiszen az olaj, és főképp a nagy mennyiségű olajban sütés, aligha nevezhető egészségesnek (ám kétségtelenül finom).
A légsütő vagy airfryer alapvetően egy olajsütő és egy légkeveréses sütő hibridje. A légsütőben találhatsz egy sütőkosarat, amelybe belekerül az étel, így a forró levegő minden oldalról körbeveheti. A végeredmény sült, ropogós ételek, hozzáadott olaj nélkül.
Kép: canva
Az airfryer előnyei: több is van!
Személy szerint nem vagyok airfryer használó, habár próbálkoztam vele. De könnyen lehet, hogy csak a választott típus mérete volt rossz, vagy épp már tökélyre fejlesztettem a kevés zsiradékkal főzést. Mindenesetre rengetegen szeretik, így az előnyei vitathatatlanok. Lássuk mik ezek!
- Egészségesebb ételkészítés:
Mivel az airfryer forró levegő segítségével süt, így sokkal kevesebb olajat igényel, ami csökkenti az ételek zsírtartalmát és kalóriamennyiségét. - Gyors és energiatakarékos:
Az airfryer gyorsan felmelegszik, és rövid idő alatt készíti el az ételt, ami energiatakarékosabb, mint a hagyományos sütő, nem mellesleg nagyon gyorsan elkészül a vacsora, ami szintén óriási előny. - Ropogós végeredmény olaj nélkül:
A sütő képes olyan ropogós burkot létrehozni, ami hasonló a hagyományos olajban sütött ételekéhez, ezt pedig sokan preferálják. - Könnyű tisztítás:
Az airfryerek általában egyszerűen tisztíthatóak, mivel a kiegészítők, mint a kosár vagy tálca, gyakran mosogatógépben is moshatóak. - Sokoldalúság:
Az airfryer nem csak sütésre alkalmas, hanem grillezésre, pörkölésre, sőt, néhány típusban akár sütiket és desszerteket is készíthetsz.
Kép: canva
Egészségesebb az airfryerben sült étel?
Ha az olajból indulunk ki, voltaképp semmilyen zsiradékot nem szív magába az ételed, ha airfryer-ben sütöd. Persze egy pici olajjal meg lehet csepegtetni az ételt, de alapvetően nem szükséges. Így sokkal inkább előtérbe helyezheted a jó zsírokat az étrendedben, amikre egyébként nagy szükség van.
A túlzott zsírbevitel azonban növeli a szív-és érrendszeri betegségek kockázatát, emeli a koleszterinszintet, és elhízáshoz is vezethet. Ismétlem, a túlzott zsírról beszélünk, amely mennyisége például az olajban, bő olajban sütéssel könnyen megemelkedhet. Ha azonban nem szívesen mondasz le a ropogós, sült ételekről, az airfryer jó megoldás lehet.
Kép: canva
Bennem azonban felmerült a kérdés, hogy vajon a simán, sütőben sütéssel szemben is egészségesebb alternatíva az airfryer? Hiszen az elv ugyanaz: a meleg levegő süti meg az ételt a tepsiben is, és ugyanúgy minimalizálható az olaj vagy akár el is hagyható.
És azt is látni kell, hogy nem az airfryer teszi majd egészségesebbé az ételeid: annak hiányában ugyanúgy készíthetsz tápláló és egészséges finomságokat, sőt, a gép még több helyet is foglal a pulton.
Vannak azonban elkészítési módok, amiket magasan ver az airfryer. A rántás, a bő olajban sütés ellen egészen biztosan megnyeri a játszmát, és a rövidebb sütési idő is neki kedvez. Végeredményében azonban az dönt, általánosságban milyen ételeket eszel, mennyire figyelsz a változatosságra és fogyasztasz-e elegendő nyers zöldséget. Ehhez ugyanis aligha kell az airfryer.
Kiemelt kép: cava