Disznózsír: féljünk tőle vagy sem?
Disznózsír: féljünk tőle vagy sem?

Nem igaz, hogy a zsír rossz, sőt, alapvető, létfontosságú tápanyagunk. A lényeg a mennyiségen és az arányokon van – főleg akkor kell odafigyelni, ha az étolajat helyettesítjük disznózsírral.

A magyar étkezési szokások mellett viszont csak úgy ajánlott helyettesítésre, ha előtte számolgatunk, „jó” és „rossz” között ugyanis a mennyiség és a minőség jelenti a határt.

A zsiradékok nagyon fontos és alapvető, energiát adó tápanyagok, egy grammjuk 9 kilokalóriával látja el szervezetünket. Ebből a szempontból teljesen mindegy, hogy olajról vagy zsírról beszélünk, a különbség köztük csupán a halmazállapot – „ökölszabály” szerint szobahőmérsékleten az olaj folyékony, míg a zsír szilárd. Ez pedig összefüggésben áll a bennük található zsírsavak összetételével: az a »folyósabb«, amelyikben több a telítetlen zsírsav, mint a telített.

A zsírsavak szénből, oxigénből és hidrogénből álló bonyolult molekulák, ahol a telített zsírok nem tartalmaznak az atomok között kettős kötést, míg a telítetlenekben legalább egy ilyet találunk.

Alapvetően a telített zsírsavakat szokás „rossznak” bélyegezni, mert túlzott mértékben fogyasztva emelik a vér koleszterinszintjét, ezzel pedig szív- és érrendszeri, illetve egyéb súlyos betegségeket, állapotokat idézhetnek elő.

Ám ettől függetlenül szükségünk van rájuk, vagyis még a disznózsírról is elmondhatjuk, hogy bizonyos mennyiségben egészséges. De legalábbis hozzájárul a szervezet egészséges működéséhez.

A zsírok ugyanis hozzájárulnak egyes hormonok működéséhez, a sejtmembránok alkotóelemei, elengedhetetlenek több (zsírban oldódó) vitamin hasznosulásához, és még sokáig sorolhatnánk.

A jelenlegi tudományos konszenzus szerint napi energiaszükségletünk 25–30 százalékát ajánlott zsiradékból fedezni, ennek egyharmada – vagyis a teljes bevitel 8–10 százaléka – legyen telített, a többi egyszeresen vagy többszörösen telítetlen zsírsav.

A problémát tehát nem maga a zsír, hanem annak étkezéseinkben tapasztalható magas aránya jelenti.

A magyar ízlés amúgy is túlzottan sok zsiradékot kíván, a telített és telítetlen zsírsavak arányára sem igazán vagyunk tekintettel, ez pedig jócskán meglátszik az egészségügyi mutatókban akár elhízásról, akár krónikus betegségekről van szó, ezért a disznózsír használata esetén komoly körültekintést, mértékletességet javasol a 24.hu által megkérdezett dietetikus szakember.

(Forrás: 24.hu Kép: pexels.com)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon