Macskaalommal az éghajlatváltozás ellen

Macskaalommal az éghajlatváltozás ellen
Macskaalommal az éghajlatváltozás ellen

Ez a hír minden bizonnyal mosolyt csal a macskabarátok arcára: Az MIT kutatói szerint a macskaalom segíthet az éghajlatváltozás elleni küzdelemben, mert a zeolitos agyag – ami egy gyakori macskaalom-összetevő – rézoldatba helyezve képes elnyelni a metánt.

A kutatás alapján az alom összetevője olcsón és könnyen csapdába ejti a gázt, és szén-dioxiddá alakítja azt, mert a zeolit porózus, és szivacsként viselkedhet. Mindkettő üvegházhatású gáz ugyan, és a CO2 különösen káros, de a metán több hőt köt meg, mint a CO2. A tudósok most 2 millió dolláros támogatást kaptak az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériumától a zeolitban rejlő lehetőségek további kutatására. Remélik, hogy a szénbányászatban és a tejtermelésben – a két legnagyobb metántermelő iparágban – is felhasználható lesz a gáz csapdába ejtésére.

A Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal legfrissebb adatai szerint a metán mennyiségében a múlt évben történt a legnagyobb növekedés, amit valaha is feljegyeztek. A metán a fosszilis tüzelőanyagok kitermelésének, valamint a hulladéklerakókban keletkező gázok gyakori mellékterméke. Az egyik legnagyobb termelője azonban az állattenyésztés, különösen a kérődző állatok, köztük a tehenek és a juhok.

De ne tömjük még tele a cica alomtálcáját emiatt – a kutatás sajnos még évekig nem jelent életképes megoldást. A klímaszakértők szerint a metán csökkentésének leggyorsabb módja a metánszivárgást okozó olaj- és gázkutak eltömítése és a kevesebb állati termék fogyasztása is – különösen a marhahús és a tejtermékek fogyasztásának korlátozása.

Forrás (greenqueen.com)

search icon