Nélkülözhetetlen a testednek, és a koleszterinszintet is karbantartja: mi az?
Nélkülözhetetlen a testednek, és a koleszterinszintet is karbantartja: mi az?

Ez a vegyület a kolin. Miért hasznos? A kolin nélkülözhetetlen vegyület a szervezet számára, elősegíti a zsírsavak felszívódását, ezáltal csökkenti a koleszterinszintet, védi a májat, az érrendszert, továbbá az idegek működését is támogatja. Ebből jön létre többek közt a megfelelő agyi funkciókat biztosító acetilkolin neurotranszmitter.

Bár csekély mennyiségben az emberi szervezet is képes előállítani, így nem kifejezetten sorolható a vitaminok közé, a kolin megfelelő pótlása fontos az egészség érdekében. Az ajánlott napi bevitel egészséges felnőttek számára az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) javaslata szerint egységesen 400 milligramm.

A kolin krónikus hiánya ritka, de alacsony szintje több betegség kockázatát megnöveli, így a zsírmáj, valamint az érelmeszesedés rizikója is emelkedhet. Megfelelő bevitellel viszont az Alzheimer-kór valószínűsége is csökkenhet.

Túladagolása nem ismert, a B-komplex anyagaihoz hasonlóan vízben oldódó, a felesleges mennyiség vizelettel távozik a testből.

A kolin egyik legjobb forrása a tojás. Egy darab nagyjából 147 milligrammot tartalmaz belőle, így már két darab a napi szükséglet háromnegyedét fedezi. Ugyancsak sok vihetőbe a szervezetbe máj, és halételek fogyasztásával is. A vegetáriánusok, vegánok számára pedig a csicsriborsó remek kolinforrás. 100 grammonként 99 milligrammot tartalmaz.

(Forrás: femina.hu Kép: pexels.com)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon