Aki jót akar magának, ne aludjon felkapcsolt lámpa vagy tv mellett

Aki jót akar magának, ne aludjon felkapcsolt lámpa vagy tv mellett
Aki jót akar magának, ne aludjon felkapcsolt lámpa vagy tv mellett

Már a mérsékelt világításnak való kitettség is károsíthatja a szív- és érrendszeri funkciókat az éjszakai alvás során, másnap reggelre pedig az inzulinrezisztenciát is növeli, ha valamilyen fény mellett alszik az ember – derül ki egy új amerikai tanulmányból.

A vizsgálatban résztvevőknél egy éjszaka alatt vizsgálták a mérsékelt (100 lux) és a gyenge fény (3 lux) melletti alvás hatásait. Mint kiderült, a mérsékelt fény hatására a szervezet magasabb készültségi állapotba kapcsol, úgynevezett szimpatikus aktiváció megy vége. Ebben az állapotban nőni kezd a pulzusszám, a szív összehúzódási ereje, valamint az a sebesség is, amellyel eljut az erekbe az oxigéndús véráramlás.

A kutatók azt javasolják, hogy ha biztonsági okokból mindenképp szükség van valamilyen világításra, akkor valamilyen halvány fényforrást válasszunk, lehetőleg a padlóhoz minél közelebb helyezve. Érdemes sárga, narancs vagy vöröses színű fényekkel világítani éjjel, ezek ugyanis kevésbé stimulálják az agyat – a kék vagy fehér fény ilyen szempontból a legrosszabb választás.

(Forrás: qubit.hu Kép: pexels.com)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon