Alakítsd te is az EU éghajlat-politikáját!
Alakítsd te is az EU éghajlat-politikáját!

Az úgynevezett Peer Parlament rendszeren keresztül hallathatják hangjukat azok az emberek és közösségek, akik nem csak fontosnak tartják a környezetvédelmet, de aktívan tennének is egy élhető jövőért.

Az Európai Bizottság európai éghajlati paktum nevű kezdeményezésének keretében arra kéri a polgárokat, hogy a barátokkal, családtagokkal, kollégákkal és szomszédokkal kötetlen (online vagy offline) környezetben, 5-10 fős csoportokban beszélgetve megvitassák, hogyan válhat Európa klímasemlegessé.

Az egész Európai Uniót lefedő kezdeményezés célja, hogy mozgósítsa és cselekvésre ösztönözze a lakosságot, közösségeket a környezet megóvása érdekében. Mindezt az egyéni cselekedet, illetve a fogadalomtétel ösztönzése által.

Mi az a Peer Parliament?

A Peer Parliament egy innovatív és demokratikus eszköz, mely arra biztatja a polgárokat, hogy a barátokkal, családtagokkal, kollégákkal és szomszédokkal kötetlen (online vagy offline) környezetben beszélgetve megvitassák, hogyan válhat Európa klímasemlegessé. Az egészhez nem kell több, mint egy szervező, és az általa kiválasztott 5-10 ember, akikkel akár egy vacsora közben meg tudják vitatni a 3 fő téma valamelyikét:

  • Hogyan közlekedjünk és utazzunk?
  • Hogyan tegyük az energiát zölddé és méltányossá?
  • Étkezési és fogyasztási szokásaink

Minden téma, azaz minden beszélgetés két fő kérdésre összpontosít. Ezekre vonatkozóan az egyes csoportok megvitatják a lehetséges megoldásokat, és a megbeszélések után szavaznak a preferált lehetőségekről. A szavazás eredményét aztán a szervező feltölti az online rendszerbe.

A Peer Parliamenthez szükséges információk ezen az oldalon elérhetők, a további kérdéseket pedig a hu@euclimatepact.eu emailcímre lehet elküldeni.

Miért érdemes részt venni?

Február végén az összegyűjtött szavazatok és vélemények összesítésre kerülnek az összes európai Peer Parliament eredményével. Az éghajlati paktum Titkársága ezután jelentést készít az eredményekről, és benyújtja azt az Európai Bizottságnak, majd megvitatja azt a politikai döntéshozókkal és az érdekelt felekkel. Az eredmények továbbá beépülnek az Európa jövőjéről szóló konferenciába.

search icon