Amikor ausztriai üdülésről beszélünk, elsőre biztosan a vakítóan fehér, havas hegycsúcsok, a síparadicsomok és a vidám hütték, az izgalmas hegyi túrák, az üde levegő, a hangulatos vidéki élet és természetesen a páratlan szépségű Bécs városa jutnak eszünkbe. Azonban nemcsak az előbbiek okán, hanem a világszerte egyre nagyobb népszerűségnek örvendő gasztronómiai turizmus célpontjaként is kiváló választás lehet az ország. Ráadásul mivel a „szomszédban” van, az utazással kapcsolatos karbonlábnyomunk is jóval kisebb lesz, mintha távoli tájakra repülnénk.
Kiváló minőségű, fenntartható alapanyagok
Bolygónk megmentése érdekében manapság egyre nagyobb hangsúlyt kap a nagyobb részben vagy éppen teljes egészében növényi alapú étkezés. Az osztrák gazdáknak köszönhetően pedig a legkiválóbb bio minőségű hozzávalókat találhatjuk meg a régióban, legyen szó hagyományos zöldségekről, gyümölcsökről vagy különböző gyógy- és fűszernövényekről. A fenntartható étkezés egyik alappillére az adott régióban honos termények előnyben részesítése, a legújabb trendek azonban sokszor olyan alapanyagokat preferálnak, amelyek általában igen távoli országokból érkeznek Európába. Erre egyetlen környezetkímélőbb megoldás lehet: ha valaki helyben próbálja megtermelni ezeket az egzotikusnak számító növényeket. Szerencsére Ausztriában erre is van példa, így helyi gazdától szerezhetjük be az akár bioszójából készült termékeket vagy a szuperélelmiszernek titulált quinoát is.
Zöldség- és gyümölcskavalkád
Ausztria Európa első számú „bioországa”, ahol minden ötödik hektár művelhető földön a bioszabványoknak megfelelő gazdálkodás folyik, valamint minden hatodik osztrák gazdálkodó biogazda. Nem meglepő tehát, hogy országszerte vidéken, de még a fővárosban is találunk olyan kisebb-nagyobb kerteket és gazdaságokat, ahol fenntartható, illetve biotermesztés folyik. Ha Ausztriába indulunk nyaralni, mindenképpen érdemes ezeket a helyszíneket felkeresni és megkóstolni a valódi, tápanyagokkal és vitaminokkal teli finomságokat az almától a távol-keleti eredetű shitakee gombáig.
Bécsben például az 22. kerületben működő, akvapónia elnevezésű eljárást alkalmazó Blün gazdaságból juthatunk friss és egészséges zöldségekhez és halakhoz, míg a füge szerelmesei Harald Theisz és Ursula Kujal friss gyümölcséből és a belőle készült ínyencségek közül válogathatnak kedvükre.
A Graz közelében található, többszörösen díjazott Hillebrand farmon is frissen szedett, kiváló zöldségeket – köztük Grazer Krauthäuptel salátakülönlegességet – vásárolhatunk évszaktól függően. Hidegen sajtolt tökmagolajat, zöldségleveseket, chutney-t vagy lekvárokat is beszerezhetünk tőlük.
Fenntartható borászat – Ez a jövő?
Stájerországnál maradva az almarajongóknak kötelező ellátogatniuk a Schneeflock gyümölcsfarmra, ahol tizenhárom finomabbnál finomabb almafajta közül lehet választani, valamint őszibarack, eper, cseresznye, málna, körte is kapható, illetve saját készítésű almalé.
Soprontól egy ugrásra található a Lilienhof gazdaság, ahol hokkaidó sütőtököt, valamint régi burgonyafajtákat termesztenek, Szombathelytől nem messze pedig a Biohof Wolf biofarmon válogathatunk a különböző biozöldség- és gyógynövényritkaságok, gyümölcsök és ehető virágok közül.
Egzotikus hüvelyes növények helyi termelőktől
Ha azt mondjuk, quinoa, valószínűleg nem Stájerország jut eszünkbe róla elsőnek. Pedig az osztrákoknál kirándulva bizony ezt a szuperélelmiszert is megvásárolhatjuk egy helyi termelőtől a Bäcksteffl´s gazdaságban, aki a dél-amerikai származású gabonaféle mellett fő profiljaként stájer bogárbabot termeszt, illetve különféle termékeket is készít belőle.
Bár a szójafogyasztás előnyeiről és hátrányairól megoszlanak a vélemények, hiszen nyers formában valóban tartalmazhat az egészségre kedvezőtlen hatású összetevőket, megbízható helyről vásárolva, megfelelően feldolgozva nyugodtan beilleszthető az étrendbe. Ilyen beszerzési forrás lehet például az a burgenlandi MANUFABA manufaktúra is, ahol kézzel és 100 százalékban ellenőrzött alapanyagokból állítanak elő tofut és más szójából készült specialitásokat.
Mitől bio a bio?
Gyógy- és fűszernövények egyenesen a természetből
Olyan gazdák is szép számmal tevékenykednek Ausztriában, akik a gyógy- és fűszernövények termesztésére, a természetből való begyűjtésükre és különböző felhasználási módjaikra szakosodtak. A karintiai Dráva-völgyben található Irschen települést nem véletlenül emlegetik „gyógynövényfaluként” is, hiszen nagy hagyománya van itt a vadon termő növények feldolgozásának.
Felső-Ausztriában pedig egy vállalkozó szellemű házaspár alakított ki egy régi sertéstelepből igazi csodavilágot, a Mathiasnhof farmot, ahol a klasszikus biofűszernövények mellett különleges és ritka fajtákat is termesztenek. A szárítást is maguk végzik, amihez saját erdőből származó faaprítékot használnak. A kínálati palettájukon pedig ehető virágok, gyógyteakeverékek és különböző ételekhez illő gyógynövénykeverékek is megtalálhatók.
Sztárséfek ínyenc és fenntartható fogásai
A legmagasabb minőségű alapanyagokból csak kitűnő fogások készülhetnek, főleg akkor, ha olyan sztárséf gondoskodik a kulináris élvezetekről, mint Paul Ivić, a bécsi Tian étterem vezető séfje, a vegetáriánus és vegán ételek nagymestere. Konyhájában igen fontos szerepet játszik a körforgásos gazdaság, a szezonalitás, az újrahasznosítás és a tartósítás annak érdekében, hogy csapatával ne csak ínycsiklandó, hanem minél „zöldebb” fogásokat varázsolhasson a vendégek tányérjára.
Találkozzunk a termelői piacokon!
A kiváló alapanyagokat megkóstolhatjuk a különböző helyi éttermek remek fogásaiba építve, vagy megvásárolhatjuk a gazdák saját termelői boltjaiban is, melyekből bőven van az országban. A szóban forgó üzletek további nagy előnye, hogy az élelmiszer útja itt a legrövidebb az előállító és a vásárló között. Ha pedig igazi élményre vágyunk, akkor irány a hagyományos, termelői piac.
Szinte minden nagyobb városban találkozhatunk a helyi gazdák – sokszor biogazdaságból származó – kínálatát felsorakoztató vásárral. Grazban, Salzburgban, Klagenfurtban, Linzben, St. Pöltenben, Innsbruckban, Bergenzben, Eisenstadtban, valamint Bécsben több helyszínen is várják az egészséges és fenntartható zöldségek, gyümölcsök és különböző árucikkek után érdeklődőket.
Nyitókép: austria.info