Az 1990-es évek óta zuhan a méhfajok száma
Az 1990-es évek óta zuhan a méhfajok száma

Egy friss kutatás arról számol be, hogy az 1990-es évek óta világszerte meredeken csökken a regisztrált méhfajok száma, ami főképp az emberi tevékenységgel van összefüggésben.

Az argentin Comahue Nemzeti Egyetem két kutatója, Eduardo Zattara és Marcelo Aizen vizsgálata során a Global Biodiversity Information Facility adatait használta a vadonélő méhfajok számának megállapítására.

A kutatás azért különleges, mert korábban elsősorban egy-egy meghatározott fajra vagy konkrét helyen élő méhekre koncentráltak a szakemberek, most viszont globális léptékben tudtak következtetéseket levonni, viszonylag hosszabb időtávon.

A Global Biodiversity Information Facility egy nemzetközi szervezet, melynek feladata hogy a biodiverzitással kapcsolatos tudományos adatokat gyűjtse, rendszerezze és az interneten keresztül globálisan elérhetővé tegye.

Az adatok összehasonlítása alapján 2006-2015 között negyedével kevesebb fajról számoltak be, mint az 1990-es évek előtt, ennek hátterében pedig a természetes élőhelyek pusztulása, a növényvédőszerek intenzív használata és az éghajlatváltozás állhat.

Egyre több élelmiszert termelünk a növekvő népesség ellátására. Eközben pedig olyan gazdaságilag hatékony módszereket alkalmazunk, mint a monokultúrás termelés, amely viszont számos méhfaj természetes élőhelyét tönkreteszi.

-mondta Eduardo Zattara

A tanulmányból az is kiderül, hogy egyes méhcsaládba tartozó méhfajok esetében a visszaesés jóval nagyobb lehet, mint másoknál. A 200 fajt magába foglaló földiméhek családja például 41%-kal csökkent, míg az északi féltekén igen elterjedt karcsúméhek esetében csak 17%-os volt a visszaesés.

A méhek eltűnése egyre égetőbb probléma, amivel már a hazai méhészeteknek is szembe kell nézni, de van esély arra, hogy változtassunk a helyzeten.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(newscientist)

search icon