Az amerikai földcsuszamlások okairól érkeztek eredmények
Az amerikai földcsuszamlások okairól érkeztek eredmények

A földcsuszamlások gyakorisága és nagysága mögött álló tényezők feltárása kulcsfontosságú, mivel az Egyesült Államok Földtani Intézetének adatai szerint a földcsuszamlások mind az 50 államban előfordulnak, és évente átlagosan több mint 25 halálos áldozatot követelnek. Az földcsuszamlásokból eredő gazdasági károk éves átlagos összegét több mint 1 milliárd dollárra becsülik.

A földcsuszamlások, a fakitermelés és az útépítés hatását egy tanulmány vizsgálta, amely azt mutatja, hogy nemcsak azon múlik a földterület stabilitása, hogy mennyi víz folyik át az ottani vízgyűjtőkön. Az Oregoni Állami Egyetem Erdészeti Főiskolai Karának erdőmérnöki docense, Catalina Segura és Arianna Goodman végzős hallgatója által vezetett kutatás eredményeit az Earth Surface Processes and Landforms című folyóiratban tették közzé.

Az olyan erdőgazdálkodási gyakorlatok, mint a fakitermelés és az útépítés hosszú távú hatásainak megértése kulcsfontosságú a fenntartható erdőgazdálkodás szempontjából

– mondta Catalina Segura, a tanulmány egyik szerzője.

Az Oregon nyugati részén található Lookout Creek vízgyűjtőjére összpontosítva egy kutatócsoport, amelynek tagja volt Julia Jones, az OSU Föld-, Óceán- és Légkör-tudományi Főiskolájának munkatársa és Frederick Swanson, az amerikai erdészeti szolgálat munkatársa, megvizsgálta az idős erdők kivágásának és a kapcsolódó útépítések évtizedes történetét, valamint azt, hogy ezek a gyakorlatok hogyan hatottak az árvizekre, és a földcsuszamlásokra.

Az egyik kutató szerint a törmelékáradatok hatalmas mennyiségű hordalékot és nagyméretű faanyagot juttatnak a patakokba, ezek az anyagok évtizedeken keresztül szabályozzák a csatornák nagy áradásokra adott válaszát, vagyis az erózió és a lerakódás mértékét.

A kutatók öt időszakot vizsgáltak. Az 1950-től 1964 novemberéig, az 1965 februárjától 1995-ig, és az 1997-től 2020-ig tartó időszakok adatait elemezték. A tudósok megjegyzik, hogy a Lookout Creek vízgyűjtőjét három különböző és ellentétes geológiai történettel rendelkező zóna alkotja.

A kutatók azt az eredményt kapták, hogy még a kisebb árvizek is földcsuszamlásokat és patakmederváltozásokat okoztak az útépítés és a fakitermelés első 15 évében. A kutatók szerint 2011-ben, a feljegyzett harmadik legnagyobb árvízi eseménynél a tájképi hatások elhanyagolhatóak voltak, addigra az erdő kivágott területeit újraültették, ezzel rekonstruálták a tájat.

(Forrás: today.oregonstate.edu)

search icon