Brazíliában az áradások és földcsuszamlások miatt sokan eltűntek

Brazíliában az áradások és földcsuszamlások miatt sokan eltűntek
Brazíliában az áradások és földcsuszamlások miatt sokan eltűntek

Az északkeleti Recife és Jaboatao dos Guararapes városokban található favelákat sújtották leginkább a katasztrófák, amelyekért sokan az éghajlatváltozást okolják.

Az északkelet-brazíliai áradások halálos áldozatainak száma 100 fölé emelkedhet, miután Pernambuco állam hatóságai 91 halálesetet erősítettek meg, és még több ember eltűnt. A több száz állami és szövetségi mentőegység kedden folytatja a keresést a 26 eltűnt ember után – közölték a hatóságok.

A múlt héten heves esőzések sújtották Pernambuco államot, amelyek pénteken földcsuszamlásokat idéztek elő ami elsöpörte az ilyen természeti katasztrófákra hajlamos hegyoldalakra épült szegénynegyedek vagy favelák házait. Brazília a közelmúltban hasonló katasztrófákat tapasztalt a Rio de Janeiro feletti hegyekben, a déli Bahia államban és Minas Gerais államban.

Szakértők szerint az éghajlatváltozás hozzájárul az intenzívebb esőzésekhez, és az éghajlatváltozással foglalkozó kormányközi munkacsoport Recife metropoliszát a világ egyik legveszélyeztetettebb városának minősítette. Az alacsonyan fekvő nagyvárosi régió három folyó deltájában fekszik, árterekkel, és mintegy 4 millió embernek ad otthont.

Az állam polgári védelmi hatósága szerint az árvíz miatt 5000 ember kényszerült elhagyni otthonát, és megerősítette a földcsuszamlások folyamatos veszélyére vonatkozó figyelmeztetést. Az esőzések még mindig folytatódnak, bár kisebb intenzitással.

Forrás (theguardian)

search icon