Az éghajlatváltozás Afrikában már katasztrófákhoz vezet
Az éghajlatváltozás Afrikában már katasztrófákhoz vezet

Az afrikai éghajlati válságról szóló tudósítások hiánya egyre szembe tűnőbb. Az egész világon az emberek tudják, mi történik máshol a világban: Németországban árvizek, Olaszországban a jégeső, Kínában a homokvihar pusztít. Ezzel szemben Afrika kevés figyelmet kap a médiában. Az éghajlati válság mindannyiunk számára valóság, hiszen minden kontinenst érint.

Hetekbe vagy hónapokba telhet, mire Afrika is részesülhet ebből a figyelemből. Ez aránytalanul nagy hatással van az ott élőkre, mert a reflektorfény segít a világnak megismerni, hogy mivel néz szembe Afrika.

A klímaválság mindannyiunk számára valóság az országunkban, ez a folyamat nem csak az európai katasztrófákkal ér véget

 – mondja Vanessa Nakate ugandai aktivista.

Az elmúlt hónapokban halálos erdőtüzek pusztítottak Algériában, váratlan áradások pusztítottak többek között Ugandában és Nigériában. Eközben súlyos aszályok pusztítottak Madagaszkár déli részén, ami széles körű éhínséghez vezetett a szigetországban.

Bár nem végeztek vizsgálatokat ezen események konkrét kiváltó okairól, az ENSZ éghajlatvédelmi hatóságának nemrégiben készült, mérföldkőnek számító jelentése arra a következtetésre jutott, hogy az ember által okozott éghajlatváltozás már most is számos időjárási és éghajlati szélsőségre van hatással a világ minden régiójában.

Észak-Afrika egyes részei, köztük Algéria, az elmúlt hetekben szélsőséges hőségben állt. Augusztusban egy szélsőséges hőhullám söpört végig Észak-Afrikán és Dél-Európán. Algéria egyes részein 47 Celsius-fokos hőséget okozott a ritkán tapasztalt hőség.

A hőség felszította a pusztító erdőtüzek lángjait Algéria északi részén. A lángok legalább 90 embert öltek meg, köztük 33 katonatisztet, akik korlátozott eszközökkel küzdöttek a tüzek eloltásáért. Az első jelentések szerint az idei tüzek nagyobb kárt okoztak az algériai erdőkben, mint a 2008 és 2020 közötti összes tűzvész együttvéve. Az esemény súlyossága ellenére nem készült hivatalos értékelés arról, hogy az éghajlati válság milyen szerepet játszott az aszályos körülmények kialakulásában.

Nagy általánosságban az elmondható, hogy az éghajlatváltozás hatása az aszályos és árvizes események esetében mindig kevésbé lesz hangsúlyos, mint a szélsőséges hőmérsékleti viszonyok megfelelő változásai esetében. A közelmúltbeli kelet-afrikai aszályok elemzései azt mutatták, hogy az éghajlatváltozás nem játszott nagy szerepet, míg a 2015-17-es fokvárosi aszály valószínűségét az éghajlatváltozás súlyosbította. A környezetszennyezéssel és túlott kibocsátással együtt fokozódnak az ilyen, eddig kevésbé megszokott természeti jelenségek előfordulása is. Ez a folyamat, ha nem cselekszünk, további károkat fog okozni a bolygónkon.

(forrás: www.independent.co.uk)

search icon