Ötödik éve marad el az esős évszak Afrika szarván
Ötödik éve marad el az esős évszak Afrika szarván

Úgy tűnik, tovább dübörög az elmúlt több mint 40 év legsúlyosabb aszálya a kelet-afrikai régióban. A Meteorológiai Világszervezet (WMO) friss előrejelzése szerint az október és december közötti időszakban nagy valószínűséggel az átlagosnál szárazabb időjárást várható.

A nyár elején írtuk: közel fél évszázada nem volt olyan súlyos aszály Afrika keleti felén, mint a mostani időszakban, ráadásul az elmúlt 5 éveben az esős évszak is szokatlanul száraz volt, idén rekordszáraz. Ez tovább mélyíti a térség humanitárius válságát, sőt éhínséggel fenyeget. Most úgy tűnik, hogy a helyzet az év végére sem változik meg jelentősen.

Sajnos a modelljeink nagy valószínűséggel azt mutatják, hogy Afrika szarván már az ötödik egymást követő sikertelen esős évszakba lépünk.

– mondta Guleid Artan, a WMO kelet-afrikai regionális éghajlati központjának, az IGAD Éghajlat-előrejelző és Alkalmazási Központjának (ICPAC) igazgatója

A szakember szerint Etiópiában, Kenyában és Szomáliában már a küszöbön áll egy példátlan humanitárius katasztrófa. A segélyszervezetek hónapok sőt évek óta figyelmeztetnek a veszélyekre, de sajnos eddig kevés segítség érkezett a régióba. Ráadásul az aszály egybeesett az élelmiszer- és üzemanyagárak globális emelkedésével, amelyet az ukrajnai háború is erősített, és amely Afrika egyes részeit sújtotta a legsúlyosabban.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint a régiót felölelő 7 országban – Dzsibuti, Etiópia, Kenya, Szomália, Dél-Szudán, Szudán és Uganda – több mint 80 millió ember küzd élelmezési problémákkal.

A Reuters cikke emlékeztet, hogy Szomáliában 2010 és 2012 között mintegy 250 ezer ember halt éhen, a fele gyermek volt. Bár az ENSZ jelentős összegekkel tervezi segíteni az érintett országokat, ezek jelentős része még nem érkezett meg.

search icon