Egyre fenyegetőbb a humanitárius helyzet Afrika szarván

Egyre fenyegetőbb a humanitárius helyzet Afrika szarván
Egyre fenyegetőbb a humanitárius helyzet Afrika szarván

Közel fél évszázada nem volt olyan súlyos aszály Afrika keleti felén, mint az elmúlt időszakban. Az elmúlt öt évben ráadásul az esős évszak is szokatlanul száraz volt, idén rekordszáraz. Ez tovább mélyíti a térség humanitárius válságát, sőt éhínséggel fenyeget.

Humanitárius szervezetek az ENSZ-szel közösen arra hívták fel a figyelmet, hogy az érintett országokban jelenleg 16,7 millió embernek kell akut élelmiszerhiánnyal szembenéznie. Eközben az aszály hatásait tovább súlyosbítja, hogy az ukrajnai háború miatt világszerte emelkednek az élelmiszer- és az üzemanyagárak.

A válság elsősorban Etiópiát, Kenyát és Szomáliát érinti, utóbbi esetében pedig valós kockázatot jelent a tömeges éhínség megjelenése. Egy évtizeddel ezelőtt a térségben százezrek vesztették életüket az élelmiszerhiány miatt, ennek megismétlődése ellen most nagyon komoly erőfeszítéseket tesznek a segélyszervezetek és az ENSZ.

Most az intézkedések gyors fokozására van szükség, hogy életeket mentsünk, és elkerüljük az éhezést és a halált.

– áll az ENSZ és az ügynökségek közös nyilatkozatában

A problémát azonban súlyosbítja, hogy az aszály kezelésére és az adaptációra rendelkezésre álló források továbbra is szűkösek. Ezzel párhuzamosan annak is fennáll a veszélye, hogy az október-decemberi esős évszak is elmarad. A közlemény szerint így is legalább 3 millióval nőhet szeptemberig az élelmiszerhiánnyal küzdők száma a régióban. (Reuters)

search icon