Nincs egyértelmű összefüggés a klímaváltozás és a migráció között Kelet-Afrikában
Nincs egyértelmű összefüggés a klímaváltozás és a migráció között Kelet-Afrikában

Oxfordi kutatók új tanulmánya megállapította, hogy jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy az éghajlatváltozás fűtené a migrációt a kelet-afrikai térségben, noha számos tanulmány ennek az ellenkezőjét állítja.

A kutatók szerint a migrációt befolyásoló tényezők igen komplexek, de jelenleg –az egyébként számos problémától sújtott térségben– ezek között még nem jelenik meg hangsúlyosan a klímaváltozás. Ezt azért fontos hangsúlyozni, mert széles körben elfogadott nézet, hogy a Kelet-Afrikában az egyik legjelentősebb „push-faktor” az éghajlatváltozás.

Nagyon kíváncsivá tett minket, hogy van-e összefüggés a mobilitás és az éghajlatváltozás között, főleg azután, hogy nemzetközi szervezetek erre vonatkozó előrejelzésekkel kezdtek előállni.

–mondta Lisa Thalheimer, a tanulmány vezető szerzője

Thalheimer szerint a kutatás során hamar egyértelművé vált számukra, hogy a szakirodalomban igen gyakran hivatkoznak a klímaváltozásra, miközben az éghajlati adatokat nem igazán veszik figyelembe. Ilyen módon a klímaváltozást a migráció egyik fő okaként tüntetik fel a térségben, holott az erre vonatkozó bizonyítékok igencsak szűkösek.

Ezzel együtt a Frontiers in Climate című folyóiratban publikált tanulmány rámutat arra is, hogy a jövőbeni kutatások sokkal pontosabb képet adhatnak majd a helyzetről, mert az egyre gyakoribbá váló extrém éghajlati események tükrében vizsgálhatják majd a migráció kérdését. (enn)

search icon