Klímaadaptáció
Klímaadaptáció

A klímaadaptáció, azaz a globális felmelegedéshez való alkalmazkodás azon tevékenységek összessége, melyek célja az emberi társadalom hozzáigazítása a globális felmelegedés és az azt követő klímaváltozás hatására megváltozó természeti környezethez. Az elsődleges cél az, hogy a globális felmelegedés a lehető legkevesebb ember halálát, illetve a lehető legkisebb anyagi kárt okozza.

A klímaválság egyre aggasztóbb, a fenntartható fejlődést fenyegető egyik legsúlyosabb környezeti tényezők egyike. Az éghajlatváltozás mértékének csökkentéséhez ennek mérséklésére van szükség, míg az alkalmazkodás elengedhetetlen az éghajlatváltozásból eredő, nem elkerülhető károk csökkentéséhez.

Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület negyedik értékelő jelentésében kimondta, hogy bár sem az alkalmazkodás, sem az enyhítő intézkedések (az éghajlatváltozás mérséklése) önmagukban nem tudják megakadályozni a jelentős éghajlatváltozási hatásokat, azonban együttesen csökkenthetik a kockázatokat.

Az éghajlatváltozás mérséklése azt jelenti, hogy el kell kerülni és/vagy csökkenteni kell az üvegházhatású gázok légkörbe történő kibocsátását, hogy ezzel gátoljuk bolygónk felmelegedését és a szélsőséges hőmérsékletek kialakulását.

Az üvegházhatású gázok (ÜHG) kibocsátásának csökkentésére irányuló intézkedések bevezetése után sem kerülhető el az éghajlat változásának folytatódása. Az éghajlatváltozás jelentős gazdasági, társadalmi és környezeti hatással lesz az egész Földre. Ezekhez a változásokhoz pedig alkalmazkodni kell.

Az alkalmazkodás olyan tevékenységeket jelent, amelyek csökkentik az éghajlatváltozás negatív hatásait, és kihasználják a változásból származó új lehetőségeket. Az alkalmazkodás lehet reaktív, az éghajlati hatásokra adott válasz; és lehet kognitív, megelőző, védekező tevékenység.

Az éghajlatváltozás miatt a világnak többek között az alábbi veszélyekhez kell alkalmazkodnia:

  • Vízhiány korábban vízben gazdag területeken,
  • állat -és növényfajok fokozódó mértékű kipusztulása,
  • növekvő éhínségveszély,
  • tengerszint-emelkedés,
  • fertőző betegségek szélesebb elterjedése,
  • erősebb és hosszabb időtartamú forróság.

Világunk azonban még nem készült fel teljesen a szélsőséges időjárási eseményekre és más kockázatokra, amelyek a hőmérséklet emelkedésével növekedni fognak. Így mindenképpen növelnünk kell az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodást, különösen a természet alapú megoldásokat (pl. erdők telepítése), hogy ellenállóbb társadalmakat, gazdaságokat és ökoszisztémákat építhessünk ki.

További szócikkek
search icon