Az éghajlatváltozás által leginkább veszélyeztetett óceáni területek

Az éghajlatváltozás által leginkább veszélyeztetett óceáni területek
Az éghajlatváltozás által leginkább veszélyeztetett óceáni területek

Vannak olyan területek az óceánban, ahol virágzik az élet. A tudósok most azt fedezték fel, hogy a kivételesen nagy tengeri biodiverzitással rendelkező helyek vannak a leginkább kitéve a jövőbeli óceáni felmelegedésnek. Az Adelaide-i Egyetem által vezetett nemzetközi tudóscsoport megállapította, hogy a Föld óceánjainak leggazdagabb biológiai sokféleségű területeinek 70%-át fenyegeti az éghajlatváltozás.

A biológiai sokféleség védendő dolog, mert a fajok elvesztése az ökoszisztémák összeomlásához vezet. A Föld óceánjainak mégis azon területeit fenyegeti a jövőbeni óceáni felmelegedés a legnagyobb mértékben, amelyek a legnagyobb biológiai sokféleséggel rendelkeznek. A kutatók egy új technikával összehasonlították az óceáni felmelegedés múltbeli és jövőbeli szélsőséges mértékét, és felfedezték, hogy a növényeknek és állatoknak át kell települniük, hogy a legmegfelelőbb éghajlati viszonyok között maradhassanak. A szükséges mozgás mértéke azonban példátlan lenne, ami azt jelenti, hogy sok ilyen változatos ökoszisztéma nem fog tudni alkalmazkodni.

Damien Fordham docens, a tanulmány egyik szerzője elmondta: „Azzal, hogy kimutattuk, hogy a nagy tengeri biológiai sokféleséggel rendelkező területek aránytalanul nagy mértékben vannak kitéve a jövőbeli felmelegedésnek, eredményeink fontos új információkkal szolgálnak a tengeri biodiverzitás éghajlatváltozás alatti védelmét célzó intézkedések levezetéséhez és megerősítéséhez„.

A tudósok szerint már egy ideje ismert, hogy az éghajlatváltozás a fajok elterjedésének és gyakoriságának változásán keresztül hatással lesz az óceánok élővilágára, de eddig még nem sikerült leképezni ennek az eltolódásnak az átfogó térképét. Remélik, hogy ez a kutatás segít a világnak abban, hogy prioritásként kezelje az ökológiai és evolúciós ellenálló képesség erősítését az éghajlatváltozással szemben. A világ óceánjainak jobb halászati gazdálkodási módszerekre, a fajok mozgásának jobb nyomon követésére és a védett területek bővítésére van szükségük. Különös figyelmet kell fordítani a leggazdagabb biológiai sokféleséggel rendelkező területekre – ezek az ökoszisztémák ugyanis nehezen tudnak alkalmazkodni a változó éghajlathoz, és a bennük bekövetkező károk is szélsőségesek lehetnek.

Az óceánok felmelegednek és savasodnak. Ezenkívül a túlhalászás és a szennyezés is óriási problémát jelent. Az óceánok borítják a Föld legnagyobb részét, ezért már régóta esedékes, hogy tisztelettel kezeljük őket.

Forrás (technology.org)

search icon