Az MBH Bank zöldfinanszírozással segítette a fenntarthatósági célok megvalósulását 2022-ben (x)

Az MBH Bank zöldfinanszírozással segítette a fenntarthatósági célok megvalósulását 2022-ben (x)
Az MBH Bank zöldfinanszírozással segítette a fenntarthatósági célok megvalósulását 2022-ben (x)

Az MBH Bank 2022-ben is kiemelt figyelmet fordított a zöldfinanszírozásra – derült ki a pénzintézet frissen publikált Fenntarthatósági jelentéséből. A beszámoló szerint az előző évben elsősorban az ESG-keretfeltételek megalkotása volt a fókuszban, emellett pedig kiemelt jelentőséget kapott a zöldfinanszírozás elindítása is. Ez utóbbi keretében a bank mintegy 50 milliárd forint értékben finanszíroz különböző naperőműprojekteket, illetve mintegy 55 milliárd forinttal járul hozzá zöldirodaházak kiépüléséhez.  

Az idén kiadott jelentés az MKB Bank Nyrt. 2022-es tevékenységéről készült, amelynek jogutódja 2023. május 1-jétől az MBH Bank Nyrt. Az MKB Bank számára a 2022-es év az ESG-keretfeltételek megteremtéséről szólt, aminek eredményeként a bank már minden hitelezési folyamat és ügyfélszegmens esetében – lakossági hitelek (lakáscélú), mikro-, kis-, közép- és nagyvállalatok – rendelkezik az ESG kockázatértékelési módszerrel. Emellett számos egyéb támogatás, intézkedés szolgálta a zöld gazdasági és globális célok megvalósulását.

Támogatásokkal segítették a fenntarthatóságot  

A fenntartható működés megvalósításában a lakossági és vállalati ügyfeleket egyaránt segítette a bank. A lakossági aktív hiteltermékek az ügyfelek energiahatékonysági törekvéseit – például a fűtéskorszerűsítést és a napelemek telepítésének finanszírozását – támogatták, de egyre több online termék is elérhetővé vált, amelyek közvetve segítik az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését. A vállalati hitelezési oldalról az MKB Bank a zöldhitelezésben katalizátorszerepet töltött be, valamint a zöld termékek kapcsán tőkekövetelmény-kedvezményt érvényesített a fenntarthatóságra törekvő vállalatok körében.

Az MBH Bank számos zöldprojektet támogat.
Kép: canva

Hasonló zöld gazdasági célokat szolgált a különböző fenntartható projektek finanszírozása, a bank különösen a napelemparkok létesítésére irányuló hitelek kihelyezésében járt az élen 2022-ben. Ennek eredményeként az év végén a naperőmű-finanszírozások állománya 50,56 milliárd forintot tett ki az MKB Bank portfóliójában, ami 2021-hez képest mintegy 15,85 milliárd forintos növekedést jelent (ez a vállalati hitelállomány 2%-ának felelt meg). A zöld ingatlanfejlesztési projektek támogatása által a környezetvédelmi minősítéssel (pl. BREEAM-mal) rendelkező irodaházak állománya pedig az 54,83 milliárd forintot is meghaladta a portfólióban. A bank a 2022-es év gazdasági nehézségei ellenére is megőrizte támogató szerepét, és nem történt jelentős szintű visszaesés a zöldhitelezésben – számol be róla a jelentés.

Felelősségvállalás az ESG-stratégia mentén

Az üvegházhatásúgáz-kibocsátás (karbonlábnyom) mértékének meghatározása lehetővé teszi a bankok számára, hogy tisztában legyenek saját, környezetre kifejtett hatásukkal. A környezetére odafigyelő bankként az MKB Bank is meghatározta karbonlábnyomának 2022-re vonatkoztatott értékét. A Net-Zero Banking Projekt keretében végzett felmérés eredménye azt mutatta, hogy a bank saját működéshez kapcsolódó közvetlen (Scope 1) kibocsátása a földgázfelhasználásból és a vállalati gépjárművek üzemanyag-fogyasztásából származott, a saját közvetett (Scope 2) emisszió pedig a villamos energia és a távhő felhasználásához kapcsolódó kibocsátásból. A bank 2022-es évi saját működéséhez kapcsolódó Scope 1 és Scope 2 emissziója összesen 9 295,12 tonna szén-dioxid-ekvivalens értéket tett ki.

Az ESG-stratégia mentén számos vállalást fogalmaztak meg.
Kép: canva

A felelősségvállalás jegyében a bank 2022 októberében csatlakozott az ENSZ Környezetvédelmi Programjának Felelős Banki Irányelveihez (UN Principles for Responsible Banking). Ez a jelentés szerint a vonatkozó szektorban a legnagyobb hatást eredményező kezdeményezés, hiszen a csatlakozás a piac többi szereplője felé is jelzi a bank elkötelezettségét az ESG-stratégia megvalósítására, emellett a bank jövőbeli tervei között szerepel a további nemzetközi társulásokhoz való csatlakozás.

A szervezeti átalakulás lehet a zöldülés kulcsa?

A szervezeten belüli megújulást célzó törekvések elősegíthetik a zöld célok megvalósítását, ennek megfelelően az MKB Bank igyekezett minél több ESG-szempontot beépíteni a vállalatirányítási folyamataiba. Így például igyekezett a bank vezetői testületeibe sokrétű regionális és iparági tapasztalattal, háttérrel rendelkező tagokat választani, arra törekedve, hogy a vezetői testületekben mindkét nem képviseltesse magát, a női tagok aránya pedig elérje a 25 százalékot.

A napelemparkok kiemelt jelentőséget kaptak.
Kép: canva

A Fenntarthatósági jelentés mindemellett ismerteti az MBH Bank 2023-as évre vonatkozó kiemelt feladatait. Ezek között van az ESG-minősítés megszerzése, a zöld hitelezési keretrendszer meghonosítása, a Net-Zero Banking projekt megvalósítása, igazgatói szintű ESG-oktatás, az ESG-adattár alapjainak lefektetése és az ESG-területek működésének pontos leírása és publikálása. A bank célkitűzése az üzleti stratégia felülvizsgálata és kiegészítése ESG-szempontok integrálásával úgy, hogy az egyes szakterületek feladatkörébe is beépüljenek az ESG-szempontok és -felelősségek.

Kiemelt kép: canva

search icon