Utat törnek a zöld hitelek
Utat törnek a zöld hitelek

Megközelítette a félezer milliárd forintot az MNB zöld tőkekövetelmény-programja révén nyújtott banki hitelek volumene. Több hitelintézet már készíti elő zöld fogyasztóbarát lakáshitelét, akár fél százalékpont kamatkedvezményt nyújtva eddigi konstrukcióihoz képest. Az MNB zöld pénzügyi termékkereső programot indít honlapján, ami az ügyféltájékoztatás mellett erősíti a további fenntarthatósági pénzügyi termékinnovációkat is.

Az MNB tavalyi, a bankokat érintő rövidtávú klímastressztesztjének eredménye szerint a hazai hitelintézetek ellenállóak egy karbonársokk esetén. A jegybank a kedvezőtlen gazdasági környezet mellett is fenntartotta zöld tőkekövetelmény-kedvezmény programját, amely segítette a bankok fenntartható hitelezését.

Egy év alatt a zöld vállalati hitelállomány volumene 50 százalékkal nőtt. Tavaly év végére megközelítette a 100 milliárd forintot a lakossági zöld hitelek volumene. Az MNB zöld tőkekövetelmény-kedvezmény programjában részt vevő hitelek egy év alatt így összességében 88 százalékkal, 427 milliárd forintra nőttek.

A Zöld Otthon Program (ZOP) sikere után a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel (MFL) zöld megújítása támogatja az ingatlanállomány energiahatékonysági javulását. A ZOP 2022-ben mintegy 8 600 háztartásnak segített, hogy kedvező hitellel energiahatékony lakóingatlant építsen, vásároljon. 

Az MNB honlapján Zöld Pénzügyi Termékkereső platformot indít a lakossági ügyfelek hiteles tájékoztatására, az átláthatóság, összehasonlíthatóság, illetve a termékinnovációk erősítésére. Elsőként a fenntartható befektetési termékek, befektetési alapok, unit-linked eszközalapok és önkéntes nyugdíjpénztárak feltételeit hasonlíthatják össze az érdeklődők.

A termékkereső az alapadatok mellett bemutatja a hozam-kockázati mutatókat, a javasolt befektetési időtávot, a visszatekintő hozamokat és teljes költségmutatókat is. Ezeket fenntarthatósági információk egészítik ki, pl. a termék „világoszöld” vagy „sötétzöld” jellegéről. A kereső tartalmazza az adott termék által megcélzott fenntarthatósági teljesítménymutató cél- és tényértékeit is.

Tavaly jelentősen fejlődött a pénzügyi szektort érintő fenntarthatósági közzétételi európai uniós szabályrendszer. Ennek alkalmazásában az MNB kiadványokkal, publikációkkal, konzultációkkal támogatja az intézményeket. Az idei évben a jegybank a hazai fenntartható pénzügyi keretrendszer pontosítása és az intézmények zöld átállásának támogatása érdekében tervezi a hitelintézeti zöld ajánlás nembanki szektorokra való kiterjesztését.

(Forrás: bankarmagazin)

search icon