Barátságos gombák segítenek az erdőknek az éghajlatváltozás elleni küzdelemben

Barátságos gombák segítenek az erdőknek az éghajlatváltozás elleni küzdelemben
Barátságos gombák segítenek az erdőknek az éghajlatváltozás elleni küzdelemben

Az erdőben több milliárd élőlény él, némelyikük túl kicsi ahhoz, hogy szabad szemmel is látható legyen. Ezek a mikroméretű fajok együttesen többet tesznek hozzá bolygónkhoz, mint azt a legtöbben el tudnánk képzelni.

Bár tudjuk, hogy az erdők jelentős szerepet játszanak a globális felmelegedés elleni küzdelemben – hisz szén-dioxid-tárolóként működnek -, azt már kevésbé tudjuk, hogy a talajban rejtőzködő apró organizmusok hogyan segítenek elzárni az üvegházhatású gázok kibocsátását.

Az erdeinkben élő fák fotoszintézisük során szén-dioxidot vesznek fel a légkörből, amit leveleik a napfény hatására oxigénné és cukorrá alakítanak Így a fák természetes módon küzdenek a bolygót felmelegítő üvegházhatás ellen. A becslések szerint az elmúlt 20 évben csak az amazóniai esőerdő 1,7 milliárd tonna szén-dioxidot vett fel.

A fák azonban nem elszigetelten működnek; összefonódnak a mikroméretű gombák hatalmas közösségével. Az Imperial College London kutatói által vezetett tanulmány kimutatta, hogy egy bizonyos típus – az ektomikorrhiza gomba – lehetővé teszi bizonyos fák számára, hogy gyorsabban szívják fel a CO2-t (és ezért gyorsabban növekedjenek), mint mások. Ezt nevezik „CO2-trágyázási hatásnak”. Ezek a gombák a gazdafa gyökérrendszerében élnek, és segítenek a fának több vizet, szenet és egyéb tápanyagot felvenni. Cserébe a fa fotoszintézis révén táplálékot biztosít a gombák számára.

Az ektomikorrhiza gombákról azt is megállapították, hogy lassítják a rothadási folyamatot; a bomlás során a fák elzárt szénje pedig felszabadul, és a légkörbe kerül. A gombák tehát valójában két módszerrel is küzdenek a globális felmelegedés ellen.

A tudósok szerint a természetben előforduló erdei gombákat veszélyeztetik egyes vegyi anyagok. Dr. Colin Averill, a svájci ETH Zürich vezető kutatója szerint a nitrogénben, foszforban és káliumban gazdag műtrágyák valójában megbontják a gombák és a növényi gyökerek közötti szimbiózist.

A kutatások azt is kimutatták, hogy összefüggés van a talajgombák elvesztése és az erdőtalaj széntartalmának csökkenése között. Eközben az erdőirtás, amely a gombákat gazdafáikkal együtt elpusztítja, megzavarja ezt az egész föld alatti, az éghajlatváltozás ellen küzdő ökoszisztémát.

A rendszer azonban helyreállítható. Dr. Averill szerint a gazdag, biodiverzitásban bővelkedő „donor” területekről származó talaj átültetésével az olyan területekre, ahol a talaj kimerült, helyre lehet állítani a gombatelepeket. Lehet, hogy ezek a gombák aprók és rejtőzködnek a föld alatt, de olyan hálózatot alkotnak, amely védi bolygónkat. Az őket tanulmányozó tudósok szerint többet tehetünk – különösen a fenntartható gazdálkodási módszerek révén – védelmükért.

Forrás (bbc.com)

search icon