Beindultak Kína szén-dioxid-megkötő csodagépei
Beindultak Kína szén-dioxid-megkötő csodagépei

Kína jelentős lépést tett a szén-dioxid-semlegesség elérése felé azzal a projekttel, amelynek lényege, hogy a szén-dioxidot a keletkezés helyén kötik meg. A szárazföldön és a tengeren induló projektek segítségével az ország közel kétmillió tonnával csökkenti a szén-dioxid-kibocsátását.

Amellett, hogy nemrég megkezdte működését az ország első sivatagi nap- és szélenergiafarmja, valamint nagy összegeket fektetett be atomerőművek építésébe is, Kína a hatalmas energiaigény miatt kénytelen továbbra is olajat és szenet használni az energiaellátás biztosítására. Ez utóbbi növeli az ország kibocsátását, ezért most a felszabaduló szén-dioxid megkötésére irányítják a figyelmet.

Nemrég működésbe lépett ezért az ország első tengeri szén-dioxid-tárolási projektje, amit a Dél-kínai-tengeren található Enping 15-1 olajfúró platformon telepítettek, mintegy 125 mérföldre (200 km-re) Sencsen városától. A szerkezet működésének lényege, hogy a szénmezőkről felszabaduló szén-dioxidot felfogják, majd egy kupola alakú geológiai struktúrába fecskendezik, közel 800 méter mélyen a tengerfenék alatt. Ez az egyetlen projekt akár 1,5 millió tonna CO2-t is tárolhat, ami 14 millió fa ültetésével egyenértékű.

A China Energy Investment Corporation (China Energy) közölte, hogy a Kelet-Csiangszu tartományban található széntüzelésű erőműben működő szén-dioxid-leválasztó és -tároló létesítményt is üzembe helyezték. A projektet évi 500 000 tonna szén megkötésére tervezték, világviszonylatban ez a harmadik legnagyobb létesítmény az amerikai és kanadai létesítmények után.

Mivel a módszerrel felfogott szén nagy tisztaságú, a szárazjég alkalmazásától kezdve a hegesztéshez használt védőgázokig sokféle felhasználási területen alkalmazható. Kína azt tervezi, hogy a leválasztott CO2-t a közeli régiókban értékesíti, később pedig akár olyan országokba is exportálja, mint Dél-Korea és Japán.

(Forrás: Interesting Engineering)

search icon